eur:
398.8
usd:
363.62
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Andor László lehet az új EU-biztos - a nap legfontosabb hírei

Az InfoRádió értesülései szerint Andor Lászlót, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatóságának tagját jelöli az Európai Bizottság új magyar biztosának a miniszterelnök. Budai Bernadett kormányszóvivő nem kommentálta a hírt, csak annyit közölt, hogy Bajnai Gordon egy héten belül bejelenti jelöltjét a posztra, Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője pedig úgy nyilatkozott: még nem született döntés az ügyben. Andor László korábban Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök tanácsadójaként dolgozott.

A Londonban élő, 43 éves közgazdász 2005 óta az európai pénzintézet Magyarországot képviselő igazgatója, emellett a Magyar Tudományos Akadémia Nemzetközi Tanulmányok Bizottságának tagja, kandidátus, és tanít a Budapesti Corvinus Egyetemen is. --Szájer József, az Európai Néppárt frakciójának fideszes alelnöke az InfoRádióban úgy vélte: politikai kulturálatlanság lenne, ha a kormány fél évvel a választások előtt az ellenzék egyetértése nélkül jelölne biztost az Európai Bizottságba.

Bajnai: Magyarország megmenekült a pénzügyi összeomlástól

A kormányfő szerint Magyarország megmenekült a pénzügyi összeomlástól. Bajnai Gordon a Reuters hírügynökségnek azt mondta: az ország még nincs biztonságban, tartania kell magát a szigorú költségvetési politikához, hogy bevezethesse az eurót, de már a Nemzetközi Valutaalap segítsége nélkül is boldogulhat. A 2010-es miniszterelnök-jelöltségére vonatkozó kérdésre válaszolva a kormányfő megismételte: egy évre vállalta el a munkát.

Bankszövetség: A bizalom helyreállítása a fő feladat

Az ügyfelek és a pénzügyi szektor szereplői között az elmúlt időszakban megingott bizalom helyreállítását nevezte a Magyar Bankszövetség legfontosabb feladatának az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. Papp Edit az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a pénzügyi közvetítőrendszer a gazdaság egyik legfontosabb pillére, amely a bizalomra épül. A Bankszövetség új elnökségi tagja a jegybank által kidolgozott, a devizahitelezés korlátozásáról szóló javaslatról azt mondta: AZ szűkíti a piacot és tovább mélyítheti a recessziót. Papp Edit szerint, ha a rendelet a most ismertetett tervezet alapján készül el, akkor jelentősen visszaeshet a lakossági hitelezés és kevesebben juthatnak lakáshitelhez. A Magyar Bankszövetség most választotta meg új vezetését; az elnök Erdei Tamás, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója lett, az elnökség pedig két új taggal, Csányi Sándorral, az OTP elnök-vezérigazgatójával és Papp Edittel, az Erste Bank elnök-vezérigazgatójával bővült.

Magyarország rendbe tenné a tejágazatot

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint segíthetne az Európai Unió tejpiaci gondjainak megoldásában, ha - részben vagy egészben - elfogadnák a magyar javaslatokat. Gráf József a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: Magyarország szerint átmenetileg 50 százalékkal növelni kellene a tej exporttámogatását, emellett - szintén átmenetileg - másfélszeresére kellene emelni az intervenciós árakat, valamint a kvótaalapú közvetlen támogatások mértékét.

Megállapodott a kórházakkal az egészségügyi tárca

Megállapodott a kórházak idei többletjuttatásáról az intézmények képviselőivel az egészségügyi tárca. Székely Tamás miniszter közölte: az egyezség alapján októberben és decemberben többletforráshoz juttatják a kórházakat, januárban pedig életbe léptetik a finanszírozási csúszás csökkentését két hónapra. Hozzátette: a november 1-jétől ismét hatályos teljesítményvolumen-korlát alapú finanszírozási rendszerben 146 ezer forint lesz az alapdíj. Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke azt mondta: átmenetileg megoldódtak a finanszírozási zavarok. A megállapodást Oszkó Péter pénzügyminiszter is aláírta.

Egy jelentkezőt kizárt az ORTT a rádiós pályázatból

Öt ajánlatot fogadott el az országos kereskedelmi rádiófrekvenciákra kiírt pályázatra az Országos Rádió és Televízió Testület. A médiahatóság a tájékoztatás szerint a Zene Rádió Zrt.-t a nem megfelelő üzleti-pénzügyi tervek miatt kizárta a versenyből. A pályázatok szeptember 28-ai beadása után közzétett menetrend alapján elképzelhető, hogy a nyertesekkel csak november közepén kötik meg a műsorszolgáltatási szerződést, miközben már november 19-én meg kellene kezdeni a szolgáltatást.

Kiosztották a kémiai Nobel-díjat

Egy izraeli, egy amerikai és egy brit tudós kapja az idén a kémiai Nobel-díjat. Az indoklás szerint Ada Jonat izraeli, Thomas Steitz amerikai és Venkatraman Ramakrishnan indiai születésű amerikai tudós úttörő vizsgálatokat végzett a riboszómák, vagyis a sejtek úgynevezett fehérjegyárai szerkezetével és működésével kapcsolatban. A díjazottak kutatásai során vált világossá, hol és hogyan fordítódik le a DNS-ben tárolt genetikai információ a fehérjék nyelvére. A riboszómákkal kapcsolatos alapvető felfedezések számos jelentősége közül ma az egyik legkiemelkedőbb az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem, mivel az antibiotikumok körülbelül felének a riboszómák a célpontjai. Ada Jonat 1964 óta az első nő, akinek odaítélik a kémiai Nobel-díjat.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×