eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Sukorói kaszinó: semmissé nyilvánítják a földcserét

Az InfoRádió úgy tudja, várhatóan semmisé nyilvánítják a sukorói telekcsere-ügyletet. A pénzügyminiszter szerint jogi lépésekkel kell megállapítani a kaszinóberuházással kapcsolatos ügylet érvényességét. A miniszterelnök pedig továbbra is támogatja, hogy vizsgálóbizottságot állítsanak fel az ügyben.

Várhatóan semmisé nyilvánítják a sukorói telekcsere ügyletet - értesült az InfoRádió pénzügyminisztériumi forrásból, amely egyúttal cáfolta az Index hírportál azon információját, hogy a tárca szerdán bírósághoz fordul, hogy kezdeményezze a sukorói telekcsere-ügyletről szóló szerződés felmondását.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint a telekcserébe bevont két Pest megyei ingatlan értéke majdnem 600 millió forinttal kevesebb, mint amennyire a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő értékbecslője értékelte.

2008. július 30-án a MNV Zrt. ingatlancseréről szóló szerződést írt alá egy magánszeméllyel, Joav Blummal. A magyar állam így egy Sukoró külterületén, a Velencei-tó partján lévő 70 hektáros ingatlanért két gyümölcsös tulajdonjogát szerezte meg, az egyik Albertirsán, a másik a Pilisben található.

Hétfő délután a Parlamentben is szóba került a King's City. A fideszes Cser-Palkovics András azonnali kérdésében a beruházással összefüggő vizsgálóbizottság felállítása és a kormányfő felelősségének tisztázása mellett érvelt.

Bajnai Gordon kormányfő válaszában azt mondta: azon dolgozott gazdasági miniszterként és miniszterelnökként is, hogy minél több munkahely jöjjön létre Magyarországon, de csak a törvényesség betartásával. "Ha egy ilyen ügyben bármilyen törvénytelenség, szabálytalanság fordul elő, akkor a kormány dolga, hogy ezt megakadályozza, ha pedig már bekövetkezett, akkor megpróbálja a kárt elhárítani vagy a hibát orvosolni" - fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök kifejtette: kérésére Oszkó Péter vizsgálja meg, hogy történt-e jogsértés a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben. Hozzátette: amennyiben bebizonyosodik a jogsértés, a kormánynak fel kell lépnie.

Cser-Palkovics András arról is beszélt, hogy múlt hét óta tudni: valós értéküknél csaknem 600 millióval drágábban szerepelnek a sukorói ingatlancsere szerződésben a pilisi és az albertirsai földterületek. A főügyészség által kirendelt igazságügyi szakértő szerint a csereszerződéssel érintett területek összértéke 193 millió forint, ezzel szemben a szerződésben 787 millió forinttal szerepeltek.

Később Bajnai Gordon megismételte: továbbra is támogatja, hogy jöjjön létre vizsgálóbizottság a sukorói beruházás kapcsán. "Állok az elé, hogy a politikai, vagy - ha találnak ilyet- jogi felelősségemet is megállapítsák" - jelentette ki.

A pénzügyminiszter szerint is több aggály van a sukorói ügylettel kapcsolatban, a folyamatban lévő eljárások végig vitele és egyeztetése indokolt. Oszkó Péter múlt pénteken az MTI-nek adott interjújában hangsúlyozta: jogi lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a Pénzügyminisztérium megállapítsa a beruházással kapcsolatban az ügylet érvényességét. Már ezen a héten döntés születik arról, hogy a PM milyen típusú jogi eljárásban tudja az üggyel kapcsolatos aggályokat tisztázni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×