eur:
399.84
usd:
364.87
bux:
74308.07
2024. október 9. szerda Dénes

Melyik európai bizottsági poszt lenne jó Magyarországnak?

A Külügyminisztérium EU-szakállamtitkára szerint Magyarország olyan európai biztosi tárcát céloz meg magának, amely valamelyik közösségi politikáért felelős: a mezőgazdaságért, a regionális fejlesztésért, a közlekedésért vagy a kereskedelemért.

Románia már egyértelművé tette, hogy a mezőgazdasági biztosi posztot szeretné magának az Európa Bizottságban. A Bizottságon belüli portfóliók elosztásáról Barroso elnök dönt - mondta az InfoRádiónak a Külügyminisztérium EU-s szakállamtitkára, aki hozzátette: az elnök informálisan egyeztet az Európai Tanács tagjaival, vagyis az állam- és kormányfőkkel.

Iván Gábor elmondta: Magyarország esetében sincs ez másképpen, vagyis Bajnai Gordon négyszemközt egyeztet José Manuel Barrosóval, majd a magyar uniós biztos személyét a miniszterelnök jelenti be.

A szakállamtitkár úgy véli, Magyarország számára egy olyan biztosi poszt lenne jó, ami mögött kézzelfogható közösségi politika van, vagyis ahol a tagállamoknak és a Bizottságnak van hatásköre. Ilyen lenne a regionális és fejlesztési, a mezőgazdasági, a közlekedési vagy a kereskedelmi bizottsági tárca.

Vannak olyan területek, ahol az uniónak kisebb a mozgástere: az egészségügy, a szociálpolitika vagy az oktatásügy főleg tagállami hatáskörbe tartozik - fűzte hozzá Iván Gábor.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×