eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Századvég-Forsense: Kósa Lajos a legnépszerűbb politikus

Némiképp javult a szocialista politikusok megítélése az elmúlt időszakban, de a fideszesekhez képest az MSZP reprezentánsai még így is népszerűtlenebbnek számítanak - a többi között ez derült ki a Századvég és a Forsense közös felméréséből. A kutatás szerint legnagyobb mértékben Bajnai Gordon miniszterelnök népszerűsége növekedett.

Az elmúlt évek szinte folyamatos csökkenése után a legutolsó mérésnél már az derült ki: javult a politikusok népszerűsége - mondta el az InfoRádióban Tóth Zsolt, a Forsense Piackutató Intézet igazgatója.

A lista élén továbbra is jellemzően fideszes politikusok állnak, valamint a köztársasági elnök. Az első helyen 60 pontos eredménnyel Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, míg a másodikon 55 ponttal Sólyom László államfő áll. A harmadik helyen Szili Katalin szocialista politikus, a negyediken pedig Orbán Viktor Fidesz-elnök áll.

A százas listán mindössze ők négyen lépték át az 50 pontos határt, 96-an alatta maradtak. Összességében a fideszesen eredménye romlott, míg a szocialistáké nőtt, köszönhetően annak, hogy Szili Katalin visszatért az élvonalba, Bajnai Gordon miniszterelnök pedig sokat javított a kezdeti igen gyenge eredményén. Összesen 9 pontos javulás után most 45 ponton áll.

Az MDF-hez köthető politikusok közül már nem Dávid Ibolya a legnépszerűbb. Európai parlamenti képviselőjük, Bokros Lajos megelőzte őt, és felzárkózott mellé Herényi Károly is, így mindkettejüknek 40 pontjuk van.

A lista legvégén szabad demokrata politikusok állnak. Retkes Attila pártelnök, csekély ismertsége miatt 32 pontot szerzett, míg az utolsó helyen 28 ponttal Kóka János áll.

A felmérés szerint az EP-választás után a Jobbik mindkét politikusa vesztett népszerűségéből: Morvai Krisztina pozícióját alapjaiban határozta meg az EP-kampányban való hangsúlyos részvétel, ma már a kérdezettek mintegy háromnegyede ismeri őt. A listán szereplő két jobbikos politikus közül még mindig ő a népszerűbb 38 pontos indexszel. Vona Gábor pártelnök 32 ponttal hátulról a lista harmadik helyét foglalja el.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×