eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bebetonozza a kádereit a Bajnai-kormány

A magát átmenetinek tartó Bajnai-kormány stratégiai fontosságú állami hivatalok élére nevez ki vezetőket hatéves mandátummal, s ezzel erőteljesen behatárolja a következő kormány mozgásterét. A törvények nem különösebben érdekelték a Medgyessy és Gyurcsány-kormányokat sem, hiszen - a bírósági döntések értelmében - jogellenesen váltották le az Orbán-kormány által kinevezett szakembereket a Központi Statisztikai Hivatal, a PSZÁF és a Magyar Energia Hivatal éléről.

Két stratégiai fontosságú hivatal élén történt idő előtti változás az elmúlt hónapokban. Az indokok mindkét esetben hasonlóak voltak az 5,5, illetve hat évvel ezelőttieknek. A különbség annyi, hogy most a szocialista adminisztráció idején cserélték le azokat a vezetőket, akiknek elődjeit jogellenesen távolította el az MSZP-SZDSZ koalíció. A szakmainak álcázott politikai döntések jogellenességét a bíróság rendre kimondta.

A mostani cserék azért is különösen érdekesek, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vagy a Magyar Energia Hivatal új elnökének a megbízatása hat évre szól, azaz teljes egészében átível a következő kormány mandátumán. Késő ősszel pedig a Központi Statisztikai Hivatal első embere távozhat, így az utód kijelölése ezúttal is a Bajnai-kabinet kezében van.

2007 tavaszán az Alkotmánybíróság megsemmisítette a gáztörvénynek azt a passzusát, amelynek megalkotásával 2003-ban eltávolították posztjáról Kaderják Pétert, a Magyar Energia Hivatal elnökét. A Fidesz-kormány alatt hat évre kinevezett vezető szerint a döntés igazolja: nem lehet bármit megtenni.

A Kaderják Pétert váltó Horváth J. Ferenc idén nyáron ment nyugdíjba. Sajtóinformációk szerint egyik "bűne" az volt, hogy nem fogadta el a nagy mennyiségű Mol-részvényt vásároló orosz Szurgutnyeftyegaz hivatalos bejelentkezését.

A PSZÁF 2000-ben kinevezett elnökét, Szász Károlyt nem sokkal a 2002-es kormányváltás után máig ismeretlen elkövetők megverték az utcán. Ezt követően hosszas politikai nyomás után a Gyurcsány Ferenc vezette kormánykoalíció az Európai Unió bírálata ellenére úgy távolította el, hogy átírták a PSZÁF-ról szóló törvényt, átalakítva a felügyelet teljes szervezetét.

Vagyonelkobzás és börtön

A Legfelső Bíróság 2007. december 9-én mondta ki jogerősen, hogy eltávolítása jogellenes volt, és jár neki az ítélet meghozataláig a PSZÁF-elnöki illetmény és annak kamatai.

Figyelemreméltó Török Zsolt szocialista országgyűlési képviselő 2003-as nyilatkozata is. A még jelenleg is aktív kormánypárti politikus úgy fogalmazott: "Szász Károllyal és a vele hasonlókkal szemben úgy kell eljárni, hogy vagyonelkobzás és onnantól kezdve tárgyalunk, hogy meddig fog börtönben ülni".

Az Országgyűlés 2004. május 10-én választotta meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét irányító tanács elnökévé Farkas Istvánt. A sajtóhírek arról szóltak, hogy többször keveredett konfliktusba a kormánnyal, így 2010 tavasza helyett idén nyáron lett új elnöke a PSZÁF-nak.

Kiss Péter 2003 novemberében jelentette be, hogy az EU-csatlakozás miatt megerősítésre szorul a KSH, ezért menesztik az elnököt. A kancelláriaminiszter az állami vezetőkről szóló törvényre hivatkozott a személyi döntés indoklásánál. Mellár Tamás ezért munkaügyi pert indított a Miniszterelnöki Hivatal ellen. A bíróság azonban egy közbeeső ítéletével kimondta, hogy a MeH az ügyben nem perelhető, miután a kancellária nem munkáltatója a KSH vezetőjének.

Mellár azonban mind az első fokú, mind a másodfokú pert megnyerte a KSH ellen. Az 1998-ban kinevezett Mellár mandátuma hat évre szólt volna, de az ítélet szerint menesztését csak minősített esetben lehetett volna jogszerűen megtenni. Pukli Péter lett az utód. Az ő megbízatása idén november végén jár le.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálesetek között a negyedik leggyakoribb volt a májbetegség. A krónikus májbetegek száma világszerte eléri a másfél milliárdot, és évente mintegy kétmillió ember hal meg ilyen betegség következtében – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának munkatársa abból az alkalomból, hogy idén is megtartják április 19-én a máj világnapját.

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Számos ország közelmúltbeli esete azt mutatja, hogy a feldolgozóipari foglalkoztatás növelése ahhoz hasonló, mint amikor egy gyorsan távolodó célpontot üldöznénk. Az automatizálás és a képzettséget igénylő technológiák jelentősen valószínűtlenné tették, hogy a feldolgozóipar olyan munkaerő-felszívó hatással bírjon, mint amilyennel egykor rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a jövő „jó munkahelyeit” a szolgáltatóiparban kell megteremteni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×