eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nincs megegyezés a kórházak finanszírozásáról - a nap legfontosabb hírei

Eredménytelenül zárult a kórházak idei finanszírozásáról szóló egyeztetés. Jövőre is megmarad a Széchenyi Kártya program garancia- és kamattámogatása. Októbertől átlagban csaknem 10 százalékkal csökken a földgáz ára a lakossági és a kisfogyasztói körben.

Nincs egyezség

Nem jött létre megállapodás a kórházak idei finanszírozási gondjainak rendezéséről az egészségügyi tárca és a szakmai szervezetek között. A minisztérium változatlanul 4,5 milliárd forint pluszforrást adna, míg a kórházak szerint 25,5 milliárdra lenne szükség. Varga Ferenc, a kórházszövetség elnöke elmondta: mivel eredménytelen volt a tárgyalás, megvalósítják a beharangozott figyelemfelkeltő akcióikat. Székely Tamás egészségügyi miniszter ígéretet tett arra: egyeztetni fog az ügyben a pénzügyi tárca vezetőjével.

Átfogó ellenőrzés kellene

A sürgősségi ellátás teljes rendszerének vizsgálatát tartaná célszerűnek az Egészségbiztosítási Felügyelet a közelmúltban előfordult betegtragédiák miatt. Holchacker Péter, a szervezet elnökhelyettese az InfoRádióban emlékeztetett arra: az egyedi esetekben csak az adott helyzet szereplőit ellenőrzik, ezért általános, elemző jellegű vizsgálatokra is szükség lenne. A múlt héten, Budapesten egy 54 éves gyomorvérzéses beteg halt meg nem sokkal az után, hogy kórházról kórházra küldték.

Egyeztet a kormány az egyházakkal

Jövő kedden a miniszterelnökkel egyeztetnek a történelmi egyházak vezetői, mivel eredménytelenül zárultak a tárgyalások a jövő évi költségvetésről az oktatási minisztériummal. Erről Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke számolt be. Korábban az Országgyűlés illetékes bizottságának ülésén a kormányzati egyeztetések ellehetetlenülését tették szóvá a történelmi egyházak képviselői.

900 millió a bérbiciklikre

Hazai és uniós forrásból 900 millió forinttal támogatja a főváros kerékpáros közlekedési rendszerét a kormány. Molnár Csaba kancelláriaminiszter elmondta: az 1,3 milliárd forintos projekt keretében Budapest frekventált belvárosi pontjain 73 gyűjtőállomáson több mint ezer kerékpár segíti majd a közlekedést, a bicikliket előzetes regisztráció után bárki igénybe veheti majd.Marad a Széchenyi Kártya

Jövőre is megmarad a Széchenyi Kártya program garancia- és kamattámogatása - közölte a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Varga István a 120 ezredik Széchenyi Kártya átadási ünnepségén, Budapesten azt mondta: a feltételekről és a támogatás mértékéről még tárgyalnak az érintettekkel.

Felülvizsgálná a Ptk.-t a Fidesz

Kormányra kerülése esetén felülvizsgálná az új polgári törvénykönyvet a Fidesz, feltéve, ha életbe lép a jogszabály - közölte az ellenzéki párt frakcióigazgatója. Répássy Róbert hangsúlyozta: a kódexről sem szakmai, sem politikai konszenzus nem alakult ki, és feltételezhető, hogy lesz olyan, aki az Alkotmánybíróságon megtámadja a jogszabályt a megfelelő felkészülési idő hiánya miatt. Az Országgyűlés hétfőn 191 igen, 168 nem szavazattal és négy tartózkodás mellett fogadta el a polgári törvénykönyvet.

Alkotmányellenes jogszabály

Két ponton is az alaptörvénnyel ellentétesnek mondta ki a szabálysértési eljárásról szóló jogszabályt az Alkotmánybíróság. Sereg András, a testület sajtófőnöke közölte: a törvény nem ad lehetőséget jogorvoslatra abban az esetben, ha a bírósági eljárásban rendbírságot szabnak ki, valamint ha a szabálysértési hatóság az eljárást felelősségre vonás mellőzésével fejezi be. Az alkotmány értelmében mindenkinek biztosítani kell a jogorvoslat lehetőségét.

Nem tudtak a nagy pénzekről

A BKV igazgatótanácsának nem volt információja a kifizetett végkielégítések mértékéről - mondta a testület elnöke az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága ellenőrző albizottságának ülésén. Tótfalusi György hozzátette: az alapító okirat szerint az egyes munkavállalókkal kötött szerződések tartalmát az igazgatótanács tagjai nem ismerik.

Olcsóbb lesz a földgáz

Október elsejétől országos átlagban csaknem 10 százalékkal csökken a földgáz végfelhasználói ára a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó szolgáltatók körében - közölte a Magyar Energia Hivatal elnöke. Matos Zoltán hozzátette: a mérséklés eltérő mértékű lesz az egyes szolgáltatóknál. Szólt arról is, hogy az erről szóló rendelet pénteken jelenik meg.

Több EU-s pénz érkezett

Több mint 1,1 milliárd euróval több támogatást kapott Magyarország tavaly az Európai Uniótól, mint amennyivel hozzájárult annak kiadásaihoz - derül ki az elmúlt évi uniós költségvetésről Brüsszelben kiadott beszámolóból. A legnagyobb haszonélvezők általában véve is az új tagországok voltak, bár a legmagasabb tiszta nyereség, 6,3 milliárd euró ezúttal Görögországnak jutott.

Újraindulnak a béketárgyalások

Megállapodott a béketárgyalások újraindításáról az izraeli kormányfő és a palesztin elnök New Yorkban. Benjámin Netanjahu és Mahmúd Abbász az ENSZ Közgyűlésének ülésszaka alkalmából utazott a nagyvárosba, és Barack Obama amerikai elnök védnöksége alatt ültek tárgyalóasztalhoz. Az izraeli kormányfő a megbeszélések után azt mondta: általános megállapodás született.

Bolgár diplomata az UNESCO élén

Irina Bokovát, Bulgária párizsi nagykövetét, korábbi külügyminisztert választották meg az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO főigazgatójának. A posztról tíz év után távozó japán Macura Koicsiro utódáról titkos szavazással döntött a 193 tagországból álló szervezet 58 tagú végrehajtó tanácsa, amelyben Magyarország is helyet foglal.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×