eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Budapest leállt: elindult a Critical Mass kerékpáros felvonulás

A hagyományos bringaemeléssel este fél hét után nem sokkal megkezdődött a Critical Mass kerékpáros felvonulás Budapest belvárosában - a bringások az V. kerületi Városháza parkból szabadon választott útvonalon a Nagykörútra tekernek, ahol tesznek egy kört, majd a tervek szerint nyolc óra körül újra találkoznak a Városháza tömbjénél.

A Városháza környékét már jó egy órával a fél hetes kezdés előtt elkezdték birtokba venni a biciklisek, akik közül néhány ezren a Városháza épülete körül sorakoztak fel.

A Városháza parkban a hangulatot a Critical Bass sárga pólós, bringás kórusa fokozta, amelynek tagjai elmondták azt tervezik, hogy a Nagykörúton végig énekelnek majd.

A felvonulásból idén a gyermekek sem maradtak ki: a Kidical Mass néhány perccel a nagyok elől rajtolt, hogy egy kisebb - Andrássy út - Teréz körút - Király utcát érintő - kör megtétele után ugyanide visszatérjen. A gyerekek rendőrök biztosításával kerekeztek.

A kerékpárosok a Nagykörúton együtt fognak közlekedni az autósokkal, a főbb csomópontokban zöld pólós rendezők segítik a gyalogosok és a tömegközlekedési eszközök áthaladását. A szervezők arra kérték a résztvevőket, hogy a körúton a szélső sávokat használják, a járdán ne tekerjenek, és nagyon figyeljenek a KRESZ betartására. Nyomatékosan kérték azt is, hogy a bringások semmilyen politikai párt vagy mozgalom jelképét ne hozzák magukkal, és ne fogyasszanak alkoholt.

A fennakadások elkerülése érdekében a szervezők azt javasolták, hogy ne mindenki a Margit vagy a Petőfi hídnál forduljon meg, hanem már korábban, egy keresztutcánál vagy zebránál kanyarodjon vissza.

Hangsúlyozták, hogy a felvonulás során szigorúan kerülendő az autósokkal való összetűzés. "Ez a demonstráció nem az autóvezetők ellen szerveződik, hanem az élhető városért, amihez épp az ő együttműködésükre van leginkább szükség" - fogalmaznak a www.criticalmass.hu honlapon.

Az Európai Mobilitási Hét utolsó napján, az Európai Autómentes Napon tartott demonstráció fő követelése, hogy épüljön kerékpársáv a Nagykörúton. A kerékpárosok ezenkívül azt is szeretnék elérni, hogy tegyék átbringázhatóvá a belvárosi hidakat, cseréljék meg az Andrássy úti bicikli- és parkolósávot, épüljön több kerékpártároló, tartsanak rendszeres forgalomszámlálást, valamint módosítsák a KRESZ-t úgy, hogy kompatibilisebb legyen a kerékpározással.

A 2004 óta évente kétszer - áprilisban, a Föld Napján és szeptember 22-én, az Európai Autómentes Napon - megrendezett megmozdulások célja a kerékpározás mint gyors és környezetbarát, várost és lakóit egyaránt kímélő közlekedési forma népszerűsítése, valamint a döntéshozókra való nyomásgyakorlás annak érdekében, hogy felgyorsuljon a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×