INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Csongrádi betegtragédia - Új bírósági eljárás lesz

InfoRádió / MTI
Új bírósági eljárást kell lefolytatni a hódmezővásárhelyi Erzsébet kórházat a "csongrádi betegtragédia" kapcsán született elmarasztaló határozat miatt - közölte Kallai Árpád főigazgató.

A hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház és Rendelőintézetet az Egészségbiztosítási Felügyelet a "csongrádi betegtragédia" néven ismerté vált ügyben 3 millió forint pénzbírsággal sújtotta - emlékeztetett a főigazgató sajtótájékoztatóján.

A kórház a felügyelet határozatát megtámadta a Fővárosi Bíróságon. A bíróság azonban 2008 áprilisában elutasította az intézmény keresetét. A kórház a csaknem egy év alatt, 2009 márciusára írásba foglalt ítélet ellen fellebbezést jelentett be. A Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy a Fővárosi Bíróság ítélete többszörösen jogszabálysértő, ezért megsemmisítette azt és új eljárásra kötelezte a bíróságot - mondta Kallai Árpád.

Az országos visszhangot kiváltó tragédia még 2007. április 6-án történt, és szinte azonnal a politikai viták középpontjába került, miután néhány nappal korábban lépett életbe a kórházak új ellátási rendje.

A 67 éves mindszenti férfi háziorvosi beutalóval jelentkezett a szentesi kórház sürgősségi belgyógyászati ambulanciáján fokozódó fulladásos panasszal. A beteg akkor a felajánlott kórházi kezelést saját felelősségére elutasította és távozott az intézményből. Délután három óra előtt a háziorvosa riasztotta a mentőket, akik ekkor a hódmezővásárhelyi kórház belgyógyászati osztályára vitték a beteget. Ott megvizsgálta az orvos. Miután úgy látta, hogy nem szorul sürgősségi ellátásra, tovább küldte a területileg illetékes szentesi kórházba.

Az orvos nélküli mentőben a férfi keringése összeomlott. A mentősök megpróbálták újraéleszteni a beteget, de már nem tudták megmenteni az életét. Az időközben a helyszínre irányított esetkocsi orvosa sem tudott segíteni a férfin.

A beteget a kórházban fogadó doktornő ellen 2008 novemberében indult per a Szegedi Városi Bíróságon foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt. Az ügyben - az egymásnak ellentmondó szakértői vélemények miatt - egyelőre nem született ítélet.

A címlapról ajánljuk