eur:
393.61
usd:
367.99
bux:
66262.24
2024. április 25. csütörtök Márk

Bajnai 200 diplomás romát vár a közigazgatásba - a nap hírei

Mintegy 200 diplomás roma felvételét tervezi a közigazgatásba a kormány. Ikvai-Szabó Imrét választották az SZDSZ országgyűlési képviselőjének Fodor Gábor helyére. Támadás érte az afganisztáni Baglán tartományban állomásozó magyar kontingens egyik járőrcsoportját. A nap hírei 2009. szeptember 19-én, szombaton.

Októberben indul a kormány támogató programja, amellyel a diplomás roma munkavállalók elhelyezkedését segítenék a közigazgatásban - jelentette be a miniszterelnök a Romaversitas Alapítvány tanévnyitóján. Bajnai Gordon közölte: a program keretében 200 diplomás cigány szakember felvételét tervezik. Hozzátette: erősebb roma értelmiségi elitre van szükség, amely képes a romaintegrációt segíteni. A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint a projektet a kormány az Államreform Operatív Program keretében, európai uniós forrásból finanszírozza; összköltsége 100 millió forint.

Főként az ország természeti értékeire szeretné felhívni a figyelmet a nemzeti parkokban tett látogatásaival az államfő. Erről Sólyom László azután beszélt, hogy felkereste Felsőtárkányban a Bükki Nemzeti Park területén lévő Oktatóközpontot. Az államfő nem sokkal később a Heves megyei Tarnabodon hátrányosnak nevezte a jelenlegi pályázati rendszert a kistelepülések számára. Úgy vélte: az ezer lakosnál kisebb lélekszámú községeknek keretösszeget kellene létrehozni, amelynek forrásait a helyi viszonyoknak megfelelően tudnák felhasználni az önkormányzatok. Az államfő a Bükki Nemzeti Park területén tett látogatása alkalmából 23 település vezetőjével találkozott.

Ikvai-Szabó Imrét választotta országgyűlési képviselőnek Fodor Gábor megüresedett mandátumára az SZDSZ országos tanácsa. Bánky Bea, a párt kommunikációs igazgatója elmondta: a jelölt 53 igen és 6 nem szavazatot kapott. Korábban a szabad demokraták ügyvivői testülete azért javasolta a főpolgármester-helyettes megválasztását, mert úgy ítélte meg, hogy az SZDSZ gazdasági kabinetjének vezetőjeként az őszi parlamenti ülésszak, valamint a jövő évi költségvetés törvényalkotó munkájában hitelesen képviselheti a liberálisok politikáját. Fodor Gábor, az SZDSZ korábbi elnöke a héten mondott le országgyűlési mandátumáról.

Elfogadhatatlannak tartja a Fidesz-KDNP, hogy a kormány a jövő évi költségvetésben spórolni akar a gyermekétkeztetésen. Soltész Miklós, a frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője azt mondta: a jövő évi büdzsé tervezetében az szerepel, hogy az óvodai, iskolai, kollégiumi diákétkeztetés támogatása harmadára csökkenne, az idei 65 ezer forintról 22.500 forintra. Közben Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője közölte: a szocialista frakció várhatóan módosító indítványt nyújt be a jövő évi költségvetéshez, hogy ne csökkenjen a rászoruló gyerekek étkeztetésének normatívája.

Támadás érte az afganisztáni Baglán tartományban állomásozó magyar kontingens egyik járőrcsoportját. A Honvédelmi Minisztérium közlése szerint a járőrök Puli Humri belterületén hajtottak végre feladatot magyar idő szerint szombat délelőtt 9 óra tájban, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta autóját a katonák konvoja mellett. A támadásban csak a terrorista vesztette életét, a magyar katonák közül senki sem sérült meg, de az egyik jármű megrongálódott. A járőrök a helyszínre kiérkező gyorsreagálású csapat és a technikai mentőcsoport közreműködésével tértek vissza a táborba.

Kerékpárút kialakítását szorgalmazza a fővárosi Nagykörút mindkét oldalán, a parkolósáv helyén az MDF. Herényi Károly, a demokrata fórum elnökhelyettese elmondta: nagyon jelentős a kerékpáros forgalom Budapesten, különösen a Nagykörúton, ahol a biciklisek életüket veszélyeztetve vagy az autók között, vagy a gyalogosokat zavarva a járdán haladnak. Hozzátette: a parkoló kocsikat vagy a mellékutcákba, vagy a majdan megépülő parkolóházakba, mélygarázsokba kell beterelni.

Színházi korzó, képző- és iparművészek, energia-totó, kiállítás és sok környezetvédelemhez kötődő program várta az érdeklődőket a Fővárosi Autómentes Hétvége alkalmából az Andrássy úton. Az Európai Mobilitási Hét fő eseményeként a hétvégén szabaddá vált az Andrássy út a gyalogosok és kerékpárosok számára.

Többszörös lopás miatt évek óta körözött férfit fogtak el a rendőrök hajnalban Hajdú-Bihar megyében; a bűnöző szerepel a Budapesti Rendőr-főkapitányság Top 10-es körözési listáján. A 33 éves férfi ellen hét érvényes elfogatóparancs volt hatályban, a legkorábbi körözést 2001-ben adták ki.

Több mint 400 tonna aranyat adhat el tartalékaiból a Nemzetközi Valutaalap, hogy a bevételből hitelt nyújtson a szegény országoknak és megszilárdítsa saját pénzügyeit. A washingtoni székhelyű szervezet közlése szerint ez az IMF aranytartalékának a nyolcadát teszi ki, amelynek piaci értéke 13 milliárd dollár. A nemzetközi szervezet úgy akarja értékesíteni az aranyat, hogy azzal ne zavarja meg a nemesfém piacát, ezért a mennyiséget a tagállamok jegybankjainak ajánlja fel megvételre piaci áron.

Több ezer, többnyire bajor népviseletbe öltözött ünneplő jelenlétében megnyílt Münchenben a világ legnagyobb népünnepélyének tartott sörfesztivál, az Oktoberfest. Az idei immár a 176-ik a Németországban és a világ több más országában nagy népszerűségnek örvendő fesztiválok sorában, amelyre október 4-ig több mint hatmillió vendéget várnak.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Az utolsó pillanatban kapta össze magát a NATO – Fordulat jöhet a háborúban?

Az utolsó pillanatban kapta össze magát a NATO – Fordulat jöhet a háborúban?

Alighanem sokak számára meghökkentő fordulat volt, hogy a nyugati politikusok a háború elején sorra ígérték meg Kijevnek, hogy ha kell, a végtelenségig támogatják az oroszok ellen viselt védekező háborút, tavaly nyáron azonban valahogy mégis szinte teljesen elapadtak a fegyverszállítmányok. Az elmúlt hetekben napi szinten írtak nyugati lapok az ukrán hadsereg katasztrofális lőszerhiányáról és az ukrán katonák összeomló moráljáról, a Donbaszban pedig 2022 eleje óta nem látott ütemben kezdett előretörni az orosz haderő. Aztán Amerikában fordulat történt: a Kongresszus több mint hat hónap huzavona után úgy döntött, hogy 61 milliárd dollárnyi forrással, hadianyaggal és technikával támogatja meg Kijevet a következező egy évben. Ez nyilván más NATO-országokat is megihletett: Nagy-Britannia rekordméretű fegyvercsomagot jelentett be tegnap, illetve úgy tűnik, lassan a régóta áhított F-16-osok is megérkeznek. Mit kap Ukrajna és mire lesz ez elég? Fordulat jöhet a háborúban? Mikor lesz végre vége ennek az egésznek? Nézzük, mi az, amit tudni lehet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×