INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Segít az MSZP Dávid Ibolyán

Infostart / InfoRádió
Másfél hét múlva dönthet az Országgyűlés két független képviselő, Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztéséről, amit a Magyar Nemzet információi szerint az MDF-elnökére vonatkozóan az MSZP-frakció több tagja nem szavaz majd meg.

A napilap szerint így várhatóan további késedelmet szenvedhet a politikus gyanúsított kihallgatása. A Magyar Nemzet információi szerint Herényit ellenben "feláldozzák" a szocialisták. A parlamentben a jelen lévő képviselők kétharmadának jóváhagyása kell a mentelmi jog felfüggesztéséhez. A legfőbb ügyész az UD Zrt.-vel kapcsolatban folyó eljárásában kérte ki a két MDF-es képviselőt, mert szerinte személyes adattal való visszaélés vétségével, valamint kényszerítés büntetésével lehet őket meggyanúsítani.

A Getronics Magyarország Kft. álláspontja szerint a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata alapján a céget kellett volna az ORFK - 600 automata sebességmérő szállítására februárban kiírt - tendere nyertesének kihirdetni - olvasható a Népszabadságban. A hivatalos teszteken a társaság által ajánlott magyar fejlesztésű traffipax teljesített a legjobban - olvasható a cég laphoz eljuttatott közleményben. A bizottság ugyanakkor a Getronics jogorvoslati kérelmének helyt adva azt is megállapította, hogy az ORFK megsértette a közbeszerzési törvény vonatkozó rendelkezését azzal, hogy érvénytelen ajánlatot benyújtót hirdetett ki nyertesnek a közép-magyarországi régióban. A Getronics által meg nem nevezett, "érvénytelen ajánlatot benyújtó", Pintér Sándor korábbi belügyminiszter cége, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. nem kívánta kommentálni a döntést.

Eddig 14 ezer ember vett részt a 20 ezerből azon a szűrővizsgálaton, amely az 50-70 éves korosztályban a vastagbéldaganatok korai felismerését tűzte ki célul - írja az Index. Ha a program sikeres, elképzelhető, hogy jövőre országossá teszik a szűrést. A szakma egy része azonban továbbra is úgy véli: a székletbeli rejtett vér vizsgálata egyáltalán nem biztos módszer a vastagbélrák korai felismerésére, így ez a szűrővizsgálat nem is éri el célját. A célravezető a tömeges vastagbéltükrözés lenne, de ezt valószínűleg kevesen vállalnák.

Hamar elévül az iparűzési adócsalás - írja a Napi Gazdaság. Az idei lesz az utolsó szeptember, amikor a vállalkozások az iparűzési adó előlegét az önkormányzatoknak fizetik meg. Ha egy vállalkozás az idei évben nem fizet iparűzési adót, vagy kevesebbet, mint kellene, akkor csak 2011 végéig kell várnia a korábbi öt plusz egy év helyett, hogy elévüljön a csalás. A kormány valószínűleg módosítani fogja a javaslatot.

A Déli Áramlat különösen fontos a Gazprom számára, a társaság jól halad a Mollal a közös gáztároló projekt előkészítésében is - mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Szergej Kuprijanov, a társaság szóvivője. A Gazprom csoport összes vezetéképítési és infrastruktúra beruházásának előkészítése körültekintő kalkuláción alapul, ennek része a hosszú távú energiaigény előrejelzés is. Várakozásaink változatlanok, vagyis 2020-ban Európának a mostaninál mintegy 100 milliárd több oroszországi, illetve kelet felől érkező gázra lesz szüksége - fogalmazott a szóvivő. Műszaki okokból azonban ekkora többletet a meglévő gázszállító rendszer már nem tud továbbítani. A fentiek a középtávú gázkeresletre vonatkoznak, a tőke viszont már most keresi - ahogyan korábban is -, hogy hová érdemes áramolnia. A válság nem rontotta projektjeink vonzerejét, a Déli Áramlatnak pedig még a Gazprom kiemelt fontosságú infrastruktúra beruházásai között is különleges helye van - tette hozzá.
A címlapról ajánljuk