eur:
392.83
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán: aki a farkast mentegeti, elárulja a bárányokat

Egy diktatúra soha és semmilyen vonatkozásban nem lehet jobb egy adott emberi közösség számára, mint a szabadságra épülő demokrácia rendje - mondta Orbán Viktor volt miniszterelnök, a Fidesz elnöke a határnyitás 20. évfordulójának alkalmából, a Konrad Adenauer Alapítvány által rendezett budapesti konferencián.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Konrad Adenauer Alapítvány által a határnyitás 20. évfordulójának alkalmából rendezett konferencián elsőként örömét fejezte ki, hogy beszéde előtt már elhangzott Németh Miklós volt miniszterelnök sokat idézett mondata, amely szerint a magyarok nem kereskednek emberekkel.

A politikus úgy fogalmazott: a német-magyar kapcsolatok lényege megérteni és szívesen fogadni, de ez nem olyan természetes, mint amilyennek első hallásra tűnik, mert Európában ma nem is olyan könnyű a magyaroknak megértetni magukat Kelet- és Nyugat-Európa különböző történelmi múltja miatt.

Mint mondta: a németekkel több mint 1000 éves múltunk van, számos rossz és számos jó szövetséget kötöttünk egymással, de 1989-ben jó szövetséget kötöttünk.

A Fidesz elnöke hangsúlyozta: egy diktatúra soha és semmilyen vonatkozásban nem lehet jobb egy adott emberi közösség számára, mint a szabadságra épülő demokrácia rendje. Ha mégis így látszana, akkor az azt jelenti, hogy a demokratikus politikusok rosszul végzik munkájukat. Ma azonban vannak, akik politikájukat a szocializmus iránti nosztalgiára kívánják építeni.

A politikus úgy vélte: aki a farkast mentegeti, elárulja a bárányokat, tehát akik ezeket a viszonyokat utólag megszépítik, rosszat akarnak Németországnak és egész Európának. Kiemelte: mi magyarok pontosan látjuk a 40 év szocializmus következményeit, nem csak a gazdaságban, hanem a fejekben is.

Orbán Viktor a magyar rendszerváltás kapcsán elmondta azt is, hogy álláspontja szerint tévhit, hogy nem volt tömegmozgalom, amely a politikai változásokat akarta volna kikényszeríteni. Sokan ugyanis azt mondják, hogy az elitek kiegyezése adta az átmenetet. A Fidesz elnöke viszont arra emlékszik, hogy '88-tól volt négy nagy tömegmegmozdulás Magyarországon, ami hatott az átalakulás dinamikájára és tempójára is.

A másik tévhit - mint mondta -, hogy a világpolitika alakulása önmagában eldöntötte, hogy Kelet- és Közép-Európában demokratikus államok jöjjenek létre. Ez nem igaz, mert így akár a diktatúra is konzerválódhatott volna. Azonban a magyarok nem egyszerűen szabadságot akartak, hanem demokráciát. Ezért igenis van jelentősége a népakaratnak ebből a szempontból is.

A volt miniszterelnök szerint Magyarországon a lelki, erkölcsi értelemben vett rendszerváltozás Nagy Imre újratemetésével kezdődött. Mint egy villám fényénél, egy pillanatra világossá vált, hogy mi a múlt, a jelen és a jövő. Németország polgárai is átéltek hasonló pillanatokat 20 évvel ezelőtt, amely átformálta és megtisztította őket. A politikus meggyőződése, hogy egy újfajta rend nem valósulhat meg, ha nem ragadjuk meg ezeket a katartikus pillanatokat.

Beszéde végén Orbán Viktor úgy fogalmazott: bízik benne, hogy németek és magyarok a következő 20 évben is sok jó szövetséget fognak kötni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×