eur:
393.83
usd:
367.5
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Fico lenyelte a szécsényi békát

Sólyom kitiltása és a nyelvtörvény ügyében is nagyon komoly engedményeket ért el Magyarország Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák kormányfő találkozóján. A csúcs után Fico beszólogatott ugyan a magyaroknak, a rendesen kiosztotta magyar kollégáját, aki szerényen és öniróniával tűrte a megpróbáltatásokat, a találkozó érdemi eredményeit vizsgálva azonban egyértelmű: Bajnai nyomott le békát Fico torkán, és a sértett odamondogatás csak arra volt jó, hogy a szlovák vezető ne bukott emberként hagyja el a Forgách-kastélyt.

A találkozó hivatalos kitűzésének napján, múlt csütörtökön, az Index akkori információi szerint a magyar diplomáciának két célja volt: Szlovákia valamilyen formában kérjen bocsánatot Sólyom László augusztus 21-i kitiltásáért; és engedjen a szlovák kormány a nyelvtörvény abszurd szigorából.

1:0 ide

A két oldal kapcsolatát legsúlyosabban terhelő aktuális ügyekben a gyors megoldás egyáltalán nem volt várható, éppen ezért volt meglepő, hogy a szimbolikusnak várt találkozónak elég konkrét eredményei lettek - értékelte az Index.

A meglepetést tovább fokozta, hogy a magyar fél mindkét célját elérte, a csúcsból aligha lehetett volna többet kihozni. Fico ugyan nem szórt hamut a fejére, sőt, kifejezetten csípős megjegyzéseket tett Magyarországra és a kormányra, de a fontos vitás kérdésekben egyértelműen a magyar álláspont győzedelmeskedett.

Ebben valószínűleg komoly szerepe lehetett a Szlovákiára nehezedő nyugati nyomásnak, esetleg Fico valamilyen ismeretlen belpolitikai szempontjának, vagy a Bajnai környezetében népszerű vélekedés szerint a miniszterelnök tárgyalási taktikájának (a negyedórásnak szánt négyszemközti találkozó közel egy órán át tartott).

Sajnálkoznak

A találkozón elfogadott nyilatkozat szerint mindkét ország sajnálkozik a Sólyom Lászlóval történtek miatt. Részsiker lett volna már az is, ha a nyilatkozatban csak ennyi maradt volna, de az is bekerült: egyik fél sem akarja, hogy hasonló eset újból megtörténhessen. Sőt, arra is kitér a dokumentum, hogy mindkét ország maradéktalanul tartani akarja magát a személyek szabad mozgását biztosító schengeni egyezményhez.

E két kitétel lényegében megfelel a Sólyom-vitában elhangzott magyar érvek elismerésének, a közös sajnálkozás mögé biggyesztett megállapítások így a finomkodó diplomáciai fordulatok ellenére világos szlovák bocsánatkérést jelentenek. Utalás sincs a szlovák érvekre közös nyilatkozatban, Sólyom-ügyben tehát a magyar igény teljes kielégítést nyert.

2:0 ide

A nyelvtörvény ügyében is sikerült valószínűleg a legtöbb reálisan lehetségest kihozni magyar szempontból. A két miniszterelnök ugyanis megegyezett, hogy teljes mértékben figyelembe veszik egy norvég diplomata, Knut Vollebaek javaslatait.

Az EBESZ kisebbségügyi főmegbízottja magyar kérésre vizsgálta a nyelvtörvényt, teljes jelentését még senki sem hozta nyilvánosságra. Magyar külügyi forrásból viszont úgy értesült az Index, hogy Vollebaek észrevételei lényegében egybevágnak a törvénnyel kapcsolatos magyar panaszokkal.

A szlovák politikusok eddig csak a szöveg első mondatait idézték, ami szerint a szlovák nyelvtörvény léte és általános céljai teljesen helyénvalóak, és nem sértik az európai normákat. Az ördög azonban a részletekben van, mert a szöveget teljességében ismerő magyar forrásaink szerint innentől kezdve oldalakon át kritizálja a törvényt a jelentés. Sőt, ahogy Bajnai a találkozó után még utalt is rá, olyan igényeket is megfogalmaz a szlovák kormány felé, ami túlmutat magán a törvényen: így a kisebbségi nyelvtörvény megerősítését és egy új kisebbségi törvény megalkotását.

A törvény szeptember elsején már hatályba lépett, azonban a gyakorlatban nem alkalmazzák, hivatalos magyarázat szerint azért, mert nincs kész a végrehajtási utasítás, vagyis az a szabályrendszer, hogy kit hogyan és mi alapján lehet büntetni vele. E halogatás már jelezte, hogy a szlovák kormány elbizonytalanodott, valószínűleg nyugati nyomásra. Az EBESZ kéréseinek teljes mértékű elfogadása azt jelzi, hogy az eredeti szándékhoz képest a törvény jelentősen felpuhulhat.

Mindez lehet, hogy nem elégíti ki a megsértett szlovákiai magyarokat, ugyanakkor nyilvánvaló volt, hogy a törvény teljes visszavonását nem lehet kikényszeríteni.

Szintén nagyon komoly eredmény, hogy a két kormányfő megegyezett, hogy egy év múlva közösen átnézik a nyelvtörvény hatásait.

Fico nyelve csípett

A találkozó utáni sajtótájékoztatón Fico számtalan félmondattal és utalással gúnyolódott a magyarokon. Arról beszélt, hogy szeretne együtt örülni a magyarokkal, hogy mindkét ország kijut a foci-vébére (a szlovákok elsők csoportjukban, a magyarok most játszottak el ezt az esélyt). Büszkélkedett kormánya és pártja belpolitikai erejével (Bajnai kisebbségi kormányt vezet, amelynek pártja biztos bukásra áll tavasszal). Dicsekedett a szlovák gazdaság eredményeivel, satöbbi.

Megannyi kiszólása, amelyeket Bajnai szó nélkül hagyott, akár egy előzetes stratégia része is lehetett. A magyar fél eleve úgy indult a tárgyalásnak, hogy szimbolikus engedményeket kell tenni. Ahogy egy forrás fogalmazott a tárgyalás előtt: "Ficónak szabad menekülési utat kell biztosítani".

Fico kettőt kért, de rossz helyen


Fico két igényt fogalmazott meg a magyarokkal szemben. Azonban egyik kérés sem tartozik szorosan a magyar kormány hatáskörébe, bár ha nagyon akarják, akkor Bajnaiék talán kikényszeríthetnék ezek teljesítését. (Úgy tudja az Index, a magyar álláspont egyelőre annyi, hogy tudomásul veszik Fico igényeit.)

Fico szeretné, ha Révkomáromban méltó helyre kerülne Cirill és Metód szobra. (A szlávokat megtérítő szentek szobrait még a 90-es években a Matica Slovenska nevű nacionalista szlovák szervezet akarta felállítani, de a magyar többségű önkormányzat ezt nem engedte, ezért a szobrok most a szervezet helyi székházának teraszán állnak.) Fico Szécsényben is üzent a révkomáromi önkormányzatnak, hogy találjanak a szobornak méltó helyet, és akkor közösen tehetnék tiszteletüket Bajnaival Cirill, Metód és a 21-én avatott Szent István szobra előtt is. Erről a döntés a révkomáromi magyar polgármester kezében van, a magyar kormánynak elvben nincs befolyása rá.

Fico azt is sérelmezte, hogy létezik a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma, ami éppen a napokban tartja soros ülését Budapesten. E szervezet a magyarországi hírekben keveset és kis hangsúllyal szerepel, azonban a szlovák parlament sokat foglalkozott vele, egyszer külön határozatban ítélték el a fórumra járó MKP-s képviselőket. (A szervezet a határon túli és a magyar parlamentben ülő magyar nemzetiségű képviselőket tömöríti.) E fórumot azonban nem a kormány hozta létre, így elvben Bajnaiéknak a megszüntetésére, átalakítására sincs hatása.

Bajnai a találkozó utáni sajtótájékoztatón egyik kérésre sem reagált.

Jövőre ünnepelnének

A 11 pontos közös közlemény sok általánosabb, a kétoldalú kapcsolatokat fejleszteni hivatott tételt is tartalmaz, ezek között szinte megbújtak az izgalmasabb, korábban részletesen tárgyalt pontok.

A tervezett együttműködés egyik látványos csúcspontja lehet, hogy jövőre a két kormányfő közösen tervezi ünnepelni a szlovák-magyar alapszerződés 15. évfordulóját.

Emellett rendőrségi együttműködésről, aktívabb vegyes bizottságokról is szó volt, illetve egy új szervezet alapításáról, amely politikán kívül állna, és ösztöndíjakat, sport- és kulturális eseményeket támogatna.

Fico távozó konvojában volt egy nyitott ajtajú kisbusz, egy gépfegyverét kifele fordító kommandóssal. A két ország viszonya aligha lesz nagyon barátságos a közeljövőben. Viszont a csütörtöki találkozó bebizonyította, hogy a legabszurdabb ellenségeskedést vissza lehet fojtani, és hogy az EU-tagság legalább informálisan garancia a kisebbségek elemi szintű védelmére.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×