eur:
401.15
usd:
367.36
bux:
74336.17
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Éger: A fix finanszírozás miatt növekedni fognak a várólisták

A várólisták növekedésével jár majd a betegellátás októberre tervezett fix finanszírozása - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Éger István. A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint legalább 60 milliárd forinttal többet kellene fordítani az egészségügyre a 2010-re tervezett 730 milliárdnál.

Az idei évre 714 milliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyben, ebből már csak 20 százalék maradt - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Orvosi Kamara elnöke, aki hozzátette: ez az összeg egy forinttal sem fog nőni, ezt fogják szétosztani a kórházak és a járóbeteg-szakellátások között.

Éger István szerint nemcsak az a gond, hogy kevés ez a pénz, hanem az is, hogy nem tudni, mi alapján osztják el. Felmerült, hogy az ez évi kilenc havi, vagy a tavalyi azonos időszakra eső teljesítményt veszik figyelembe. Ez azonban a kamara elnöke szerint mindenképpen torz megoldás lenne, mert a kórházak teljesítményét erősen befolyásolták többek között a szűkös anyagi keretek és a várólisták.

Mint fogalmazott, tart attól, hogy a háttérben "pofozkodás indul meg" az intézmények között az összegekért, de hozzátette: a rendszer pozitívuma, hogy a kórházak legalább tudják, mikor kapják meg a kevés pénzt.

Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a következő kormányülésre elkészül a betegellátás fix finanszírozásának koncepciója, amely már októbertől életbe lépne. A tárcavezető szerint ez azt jelenti, hogy nem kell kalkulálgatni az intézményeknek mikor, milyen esetekben, mennyi a bevétel.

Éger István úgy véli: bár a kiszámíthatóság az egészségügyi finanszírozási rendszer pozitívuma, de azzal is jár, hogy tovább növekednek a várólisták. Az intézmények ugyanis tudva, hogy nem kapnak több pénzt a vártnál, csak későbbi időpontban veszik fel a betegeket.

Plusz 60 milliárd kellene

A jövő évi költségvetés 730 milliárd forintot biztosít az egészségügynek, ennél azonban legalább 60 milliárd forinttal többre lenne szükség - mondta az orvosi kamara elnöke, aki szerint hiába kommunikálja úgy a kormány, hogy jövőre a megszorítások ellenére az egészségügy többet kap a többi szektorhoz képest, reálértéken valójában kevesebb pénzről van szó.

Kezdenek rájönni a döntéshozók, hogy elértük a zsákutca végét, nekikoccantunk a betonnak, vagyis ennél kevesebbet nem lehet adni az egészségügyre - fogalmazott Éger István, aki hozzátette: a jelenlegi rendszer is rossz, így nem kéne büszkélkednie a kormánynak azzal, hogy 2010-ben is ezt garantálják.

Ez a költségvetés egy ad hoc, torz struktúracsökkenést fog eredményezni, ami rendkívül káros lesz az ellátók és a betegek számára - hangsúlyozta.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×