INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Mindennap meg kell küzdeniük a vízért a bárdudvarnokiaknak

Infostart / InfoRádió
Vízhiánnyal küzd hét Somogy megyei településrész - mondta az InfoRádiónak Bárdudvarnok polgármestere. Forintos László hozzátette, elkeserítő, hogy a XXI. században az emberek kannákban kénytelenek hazahordani a vizet. Az önkormányzat évek óta próbál megoldást találni, de vízvezeték-hálózat kiépítésére a minisztérium nem ír ki pályázatot.

Nincs vezetékes víz a tizenhat, egymástól több kilométerre fekvő kisebb településből álló Bárdudvarnok egyes részeiben, az ásott kutak pedig mostanára kiszáradtak, így sokan kénytelenek kannával járni a vízért - mondta az InfoRádiónak a polgármester.

Keserves helyzetben vannak az állattartók is, akiknek ugyancsak meg kell küzdeniük a mindennapi ivóvízért - magyarázta Forintos Lálszó, hozzátéve: néhány évvel ezelőtt lajtos kocsival biztosították a vizet a helybelieknek, ennek 5 millió forintos költségét azonban már nem tudjál kigazdálkodni.

Az egészséges ivóvíz biztosítása az önkormányzati kötelezettség, éppen ezért pályázna is a település a vezetékes vízhálózat kiépítésére, ilyen jellegű pályázatot azonban nem ír ki az illetékes minisztérium. Az ivóvíz minőségének javítására ugyanakkor szinte minden hónapban lehet pénzt igényelni - mondta Bárdudvarnok polgármestere.

Forintos László nem tudja, mikor oldódhat meg a helyzet. A település önkormányzata felkereste már az illetékeseket, a megfelelő fórumokat, és bár a segítő szándék megvan, pályázat hiányában nem tudnak elegendő forrást előteremteni további kutak fúratására.

Hanganyag: Szépvölgyi István


A címlapról ajánljuk