eur:
394.75
usd:
370.8
bux:
65122.07
2024. április 19. péntek Emma

Juhász Gábor lesz az új titokminiszter

Juhász Gábor, az igazságügyi tárca államtitkára lesz a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter - közölte a kormányszóvivő.

Szollár Domokos elmondta: Bajnai Gordon ezt be is jelentette az MSZP évadnyitó frakcióülésén csütörtökön délelőtt.

Az MTI úgy tudja, Bajnai Gordon a frakcióülésen azzal indokolta döntését, hogy szorosabb koordinációra van szükség a titkosszolgálatok és a rendőrség között, ugyanakkor hangsúlyozta azt is: továbbra is úgy gondolja, a polgári titkosszolgálatok felügyeletét minél távolabb kell tartani a politikától.

Szollár Domokos az InfoRádiónak azt mondta: azért Juhász Gábor lesz Ficsor Ádám utódja, mert remek koordinátor.  A kormányszóvivő hozzátette: az, hogy a kormányzat távol akarja tartani a titkosszolgálatok felügyeletét a politikától nem azt jelenti, hogy nem kell egy politikai vezető a területre.

Ficsor Ádámot idén április 16-i hatállyal nevezte ki a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszternek a kormányfő, miután elődje, Szilvásy György lemondott posztjáról. Ficsor Ádám augusztus elején jelentette be, hogy szeptember 14-én távozik posztjáról. Ezt az MSZP választási kampányában vállalt feladatával indokolta.

Arról egyelőre nincs döntés, hogy ki lesz Juhász Gábor utóda az államtitkári poszton - tudta meg az MTI.

A Fidesz közleményben reagált, amelyben azt emelte ki, a kormány szétzilálta a nemzetbiztonsági szerveket azzal, hogy politikai célokra használta fel azokat.

A politikai jellegű tevékenység miatt sem erejük, sem idejük nincs a szolgálatoknak arra, hogy alkotmányos kötelességeiknek, feladataiknak eleget tegyenek - tették hozzá.

Közlésük szerint azzal, hogy Juhász Gábort, az igazságügyi tárca jelenlegi államtitkárát nevezi ki a területet felügyelő miniszterré, Bajnai Gordon kormányfő "egyértelművé teszi, hogy az MSZP továbbra is ezen az úton kíván járni".

Juhász Gábor 1963. július 14-én született Salgótarjánban. 1981-ben a salgótarjáni Stromfeld Aurél Gépészeti és Gépgyártás-technológiai Szakközépiskolában érettségizett, 1985-ben gépész-üzemmérnöki oklevelet, majd 1991-ben a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetem Kereskedelmi Karán áruforgalmi szakon diplomát szerzett.

1982-től 1989-ig az MSZMP tagja. Az 1990. évi önkormányzati választásokon független jelöltként Mátranovákon tagja lett a községi képviselő-testületnek. 1991 júliusában belépett az MSZP-be. 1992-től 1994-ig a Baloldali Ifjúsági Társulás országos alelnöke volt. 1998-tól az MSZP Országos Választmányának tagja. 1994 óta a pásztói választókerület (Nógrád 2. vk.) országgyűlési képviselője.

2002. április 21-én sorrendben harmadszor szerzett mandátumot a kerületben. 2002-2004 között az MSZP-frakció frakcióvezető helyettese, szóvivő. 2002. májustól 2004 októberéig részt vesz a rendészeti bizottság munkájában. A 2004. június 21-én tartott frakció tisztújításon megerősítették szóvivői tisztségében, de posztjától megvált, miután 2004. október 4-től 2006. június 8-ig belügyminisztériumi politikai államtitkár.

A 2006. évi országgyűlési választásokon Nógrád megye 2. választókerületében egyéni mandátumot szerzett. 2007. október 1-től igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkárrá nevezték ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×