eur:
389.22
usd:
362.61
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A vártnál kisebb drágulás volt Szlovákiában

Szlovákiában a fogyasztói árak 0,1 százalékkal csökkentek augusztusban júliushoz viszonyítva, az egy évvel korábbit pedig 1,3 százalékkal haladták meg - közölte a szlovák statisztikai hivatal.

Az elemzők 2,3 százalékos tizenkét havi és 0,1 százalékos egy havi drágulást vártak.
Az augusztusi éves infláció a valaha mért legalacsonyabb érték volt.
A statisztikai hivatal felülvizsgálta az inflációs adatokat januárig visszamenőleg. A módosított adatok szerint júliusban stagnáltak az árak az előző hónaphoz képest, és 1,7 százalékkal emelkedtek 2008 júliusához viszonyítva.

A háztartási energia árai 0,4 százalékkal emelkedtek augusztusban az előző hónaphoz képest, a júliusi 0,5 százalékos drágulás után.

Az élelmiszerek és alkoholmentes italok ára 1,4 százalékkal esett egy hónap alatt, júliusban még 1,7 százalékkal emelkedett.

Az alkoholos italokért és a dohánytermékekért 0,2 százalékkal kellett többet fizetni, az előző hónapban a termékek ára még 0,1 százalékkal csökkent.

Elemzők nem számítanak inflációs nyomásra, de úgy vélik, hogy deflációs kockázat sincs. Az élelmiszerek áralakulását tartották kulcsfontosságúnak havi összehasonlítású infláció leszorításában, megjegyezve, hogy ez a nyári hónapokra jellemző.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×