eur:
393.94
usd:
364.97
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nehezen érkezik Simor pénze Ciprusról

A Magyar Nemzet szerint leghamarabb csak az év végén utalja haza Simor András jegybankelnök a Cipruson bejegyzett cégének befektetéséből származó jövedelmeket.

Mindennek az a magyarázata, hogy az Magyar Nemzeti Bank vezetőjének tulajdonában lévő vállalat pénzügyi felszámolása még jelenleg is tart. Simor András már a nyár elején ígéretet tett a parlamentnek arra, hogy értékesíti ciprusi cégének befektetéseit, megszünteti a társaságot, és haza utalja a közel 800 millió forintra tehető megtakarítását. Minderre viszont a mai napig nem került sor.

Izlanddal kezdődött, Ukrajnával és Magyarországgal folytatódott, és még nem látni a végét az IMF tavaly kezdődött országmentő akciójának - írja a Népszabadság. A légfrissebb hírek arról számolnak be, hogy Bulgária is kénytelen lesz a Nemzetközi Valutaalaphoz fordulni, hogy elkerülje a pénzügyi válságot. A már megsegített országok a kríziskezelés más-más stádiumában járnak, egy a közös bennük: a közkiadásokat mindenütt drasztikusan csökkenteni kell. A Népszabadság sorra vette, hogy miként boldogulnak Európa középső és keleti felén a segítségre szoruló államok, így érinti Szerbiát, Ukrajnát, Romániát és Lettországot is.

Az index.hu információi szerint Robert Fico szlovák miniszterelnök pert indít az SME ellen, mert szerinte a napilap egy karikatúrán egészségügyi állapotát felhasználva tette nevetségessé. Az SME-nek nyilatkozó jogászok szerint Fico viselkedése a szólásszabadság elveinek meg nem értésére utal. A rajzon egy orvos látható, amint egy Fico hátáról készült röntgenfelvételt néz, és azt mondja: "Tudtam! Az ön gerincbántalma csupán fantomfájdalom!"

Élre törnek a kínai cégek - írja a Világgazdaság. Tavaly több mint másfélszer nagyobb nettó nyereséget ért el Kína ötszáz legnagyobb cége, mint az Egyesült Államok félezer vezető vállalata. A távol-keleti állam már elhódította Németországtól a világ harmadik legnagyobb gazdaságának címét, az idei évben az export-világbajnoki érem is hozzá kerülhet, és a most közzétett nyereségi adatok arról tanúskodnak, hogy vállalati szinten is megtörténhet az áttörés. Az ötszáz legnagyobb kínai cég együttes nyeresége 170,6 dollárra rúgott 2008-ban, míg az amerikai top 500 98,9 milliárddal volt kénytelen beérni. Mindez annak köszönhető, hogy a gazdasági válság az ázsiai országban mindössze 12,4, az Egyesült Államokban viszont 84,6 százalékkal csökkentette a nagyvállalatok adózott profitját.

A Napi Gazdaság szerint csak egy hétig tartott a tűzszünet a gázháborúban Ukrajna és Oroszország között. Julija Timosenko és Vlagyimir Putyin múlt heti lengyelországi tárgyalásaik végeztével nemzetközi sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kormányaik az idei télen nem fognak összeveszni gázügyeken, nem fognak egymásra mutogatni, és nem fogják leállítani az Európában irányuló tranzitszállításokat. Ám úgy tűnik, mégsem gondoltak mindenre, vagy másként emlékeznek arra, amiben megállapodtak. Hiszen tegnap Dmitrij Medvegyev orosz elnök arra utasította a Gazpromot, hogy ne egyezzen bele az európai gáztranzit díjának emelésébe, ahogy azt az ukrán partnere, a Naftogas gázimportőr akarja.

A potfolio.hu írása szerint 2014-re sem érjük el a válság előtti szintet. Némi javulás érzékelhető az európai ingatlan-befektetési piacon az Aberdeen Property Investors elemzése szerint. A befektetési volumen 2009. első felében ugyan hihetetlen mélységbe zuhant a korábbi évekhez képest, de a második negyedév már a mélypontról való elmozdulás halvány jeleit mutatja Európa-szerte. Közép- és Kelet Európa ingatlanpiaca azonban továbbra sincs még rajta a nemzetközi térképen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Negyedik napja erősödik a forint

Negyedik napja erősödik a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×