INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Ezerrel több rendőr az utcákon - csak a közbiztonság érzetét növelik

Infostart / InfoRádió
Hiába küldi ki az utcára a kormány a rendészeti szakközépiskolák tanulóit, azok nem intézkedhetnek önállóan, ezért alkalmazásuk nem a közbiztonságot, hanem csak annak érzetét növeli - derül ki abból az interjúból, amelyet a legnagyobb hazai rendészeti szakközépiskola, a miskolci igazgatója adott az InfoRádiónak. Bagi István rendőr ezredes hozzátette: a kormány szándékának megfelelően már erre a tanévre is több tanulót vettek fel, mint az előzőre.

Hétfőn ismertette Bajnai Gordon a kormány tízpontos, Rend és biztonság című közbiztonsági programját. Ennek egyik eleme, hogy növelik a rendészeti szakközépiskolások számát: idén 200-zal, jövő év elején, keresztféléves képzéssel pedig újabb 200-zal emeli meg a kormány a szakközépiskolában tanulók számát. A rendészeti képzés átalakításával a tanulók több időt töltenek majd közterületen. Októbertől három hónapot, jövőre pedig összesen hat hónapot lesznek utcán, és ezzel összesen ezerrel több egyenruhás lesz a közterületeken.

Az InfoRádiónak nyilatkozva a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola igazgatója elmondta: egy rendészeti szakközépiskolában tanuló fiatal csak mentor mellett tud intézkedni az utcán, de úgy véli, ha több tanuló kerül ki közterületre, az növelheti a biztonságérzetet - a valós intézkedések számát azonban nem.

Bagi István hozzátette: a miskolci intézmény a 200 fős többletből 100 főt kapott, így szeptemberben ennyivel többen kezdték meg a tanévet. A februárban induló keresztévfolyamon 120 fővel emelkedik majd a létszám. Hangsúlyozta azonban, hogy a megemelkedett létszámnak tárgyi, személyi és anyagi feltételei is vannak, amelyeket a kormány - reményei szerint - biztosítani fog.

Azok, akik a miskolci szakközépiskolában végeznek, de nem mennek tovább a rendőrtiszti főiskolára, elsősorban közrendvédelmi járőrszolgálatra lesznek alkalmasak, kisebb hányadukat pedig határrendészként a schengeni külső határon állíthatják szolgálatba - mondta a rendőr ezredes.

Az iskolaigazgató elmondta azt is, jelentősen át kellett dolgozni a tantervet, hiszen a diákok amellett, hogy több időt töltenek az utcán, a képzés alapkritériumainak is teljesülnie kell.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


A címlapról ajánljuk