INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Nem kell bezárni a csepeli iskolát az új influenza miatt

InfoRádió / MTI
Az országos tiszti főorvos eddigi információi szerint egy gyermeket sem kell kórházban ápolni azok közül, akik a héten lázasodtak be egy csepeli iskolában és igazoltan az új influenzavírussal fertőződtek.

Száztíz gyermek és tanáraik betegedtek meg a tanévnyitó után két nappal a csepeli Adu Oktatási Központ egyik tanintézményében. A nyolc beküldött minta közül négynél igazolták az A/H1N1 vírus jelenlétét.

Falus Ferenc tiszti főorvos közölte, megkezdődött annak kiderítése, hogy kitől, kiktől indulhatott a járvány. Azt feltételezik, hogy valaki már az évnyitóra betegen érkezett, vagy egy-két nappal előtte már találkozhattak a gyerekek, így nem egy beteg volt az, aki szeptember 1-jén megfertőzött 110 embert.
A főorvos elmondta, a tömeges megbetegedés nem furcsa, az influenza lappangási ideje 3-4 nap.

Kiemelte: az iskolát bezárni nem kell, hiszen a járvány terjedését ez nem akadályozza meg, azonban azt javasolja a szülőknek,hogy lázas, beteg, az influenza tüneteit mutató gyermeket ne engedjenek iskolába, közösségbe. Ez az intelem vonatkozik a szülőkre is, lehetőség szerint ők se menjenek betegen a munkahelyükre.

Külön intézkedésekre azonban nincs szükség - mondta, hozzátéve: az iskola helyesen járt el, amikor az egész épületet fertőtlenítették.

Falus Ferenc felhívta a figyelmet, hogy ilyen helyzetekben kerülni kell a testi érintkezést, a kézfogást, a puszilkodást, a gyerekek ne igyanak egy üvegből, pohárból.

A vírusellenes szerekről szólva Falus Ferenc elmondta: ezeket a gyógyszereket nem ajánlják, hiszen a betegség kialakulását nem gátolják, több mellékhatásuk van, valamint szövődményeket okozhatnak. Ezek a készítmények azoknak használnak, akik valamilyen alapbetegségben is szenvednek.

A címlapról ajánljuk