eur:
392.71
usd:
366.34
bux:
66745.39
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem kell bezárni a csepeli iskolát az új influenza miatt

Az országos tiszti főorvos eddigi információi szerint egy gyermeket sem kell kórházban ápolni azok közül, akik a héten lázasodtak be egy csepeli iskolában és igazoltan az új influenzavírussal fertőződtek.

Száztíz gyermek és tanáraik betegedtek meg a tanévnyitó után két nappal a csepeli Adu Oktatási Központ egyik tanintézményében. A nyolc beküldött minta közül négynél igazolták az A/H1N1 vírus jelenlétét.

Falus Ferenc tiszti főorvos közölte, megkezdődött annak kiderítése, hogy kitől, kiktől indulhatott a járvány. Azt feltételezik, hogy valaki már az évnyitóra betegen érkezett, vagy egy-két nappal előtte már találkozhattak a gyerekek, így nem egy beteg volt az, aki szeptember 1-jén megfertőzött 110 embert.
A főorvos elmondta, a tömeges megbetegedés nem furcsa, az influenza lappangási ideje 3-4 nap.

Kiemelte: az iskolát bezárni nem kell, hiszen a járvány terjedését ez nem akadályozza meg, azonban azt javasolja a szülőknek,hogy lázas, beteg, az influenza tüneteit mutató gyermeket ne engedjenek iskolába, közösségbe. Ez az intelem vonatkozik a szülőkre is, lehetőség szerint ők se menjenek betegen a munkahelyükre.

Külön intézkedésekre azonban nincs szükség - mondta, hozzátéve: az iskola helyesen járt el, amikor az egész épületet fertőtlenítették.

Falus Ferenc felhívta a figyelmet, hogy ilyen helyzetekben kerülni kell a testi érintkezést, a kézfogást, a puszilkodást, a gyerekek ne igyanak egy üvegből, pohárból.

A vírusellenes szerekről szólva Falus Ferenc elmondta: ezeket a gyógyszereket nem ajánlják, hiszen a betegség kialakulását nem gátolják, több mellékhatásuk van, valamint szövődményeket okozhatnak. Ezek a készítmények azoknak használnak, akik valamilyen alapbetegségben is szenvednek.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×