eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nyilvánosságra kell hozni a rektorok fizetését

Az állami, önkormányzati alapítású felsőoktatási intézmény és az Oktatási és Kulturális Minisztérium is köteles nyilvánosságra hozni a rektorok javadalmazását az adatvédelmi biztos szerint. Jóri András az InfoRádiónak azt mondta: az igaz, hogy a fizetés személyes adat, ugyanakkor közérdekből nyilvános is.

Közérdekből nyilvános adat a rektorok fizetése - mondta az InfoRádiónak Jóri András adatvédelmi biztos. Az ombudsman kifejtette. az adatvédelmi törvényben található rendelkezés szerint közfeladatot ellátó személy ezen feladatával összefüggő személyes adata nyilvános adatnak minősül, így a fizetés is.

Jóri András szólt arról is, hogy az adatot kezelő szervnek, vagyis az oktatási intézménynek és az oktatási tárcának is nyilvánosságra kell hoznia a rektorok fizetését és egyéb juttatását.

Az adatvédelmi biztos hozzátette: annak tisztázására indított vizsgálatot, hogy ez az állásfoglalás kiterjeszthető-e az alapítványi, egyházi és magánegyetemekre.

Az InfoRádió két héttel ezelőtt arról számolt be, hogy a gödöllői Szent István Egyetemen folyó "esztelen pazarlás" megfékezését kérték Hiller Istvántól az intézmény oktatói és kutatói. Az oktatási miniszternek küldött levélben a rektor többmilliós havi fizetését és tízmilliót meghaladó féléves jutalmát állították szembe a tanszékek filléres gondjaival és a döntések hiányában megrekedt programokkal.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×