eur:
393.86
usd:
365.08
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Schmitt: Nem nyugszunk bele a szlovák nyelvtörvénybe

A szlovák államnyelvtörvény ellentétes az európai normákkal, a soknyelvűségre való törekvéssel - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Schmitt Pál. Az Európai Parlament alelnöke kiemelte: Brüsszelben megteszik, ami tőlük telik, és reméli, hogy ennek lesz is foganatja. Szólt arról is, nem vetődött fel konkrétan, hogy a Fidesz kormányra kerülése esetén házelnök lenne, de ha olyan feladatot kap, ami testhez álló, akkor szívesen hazajön.

Schmitt Pál európai parlamenti alelnöki munkájával a magyarok alapvető emberi jogaira, a határon túliak kisebbségi, nyelvhasználati jogaira és az autonómia törekvésekre kíván koncentrálni. A politikus az InfoRádió Aréna című műsorában kifejtette: az általa gyalázatosnak tartott szlovák nyelvtörvény kapcsán Gál Kingával, Tőkés Lászlóval és a felvidéki Bauer Edittel átfogó cselekvésprogramot dolgoztak ki, és megállapodtak abban, hogy ezt az ügyet nem veszik le a napirendről, amíg nem rendeződik.

A szlovák nyelvtörvény ellentétes a soknyelvűségre való törekvéssel, noha ezzel a területtel uniós biztos is foglalkozik - emelte ki az EP-alelnök. Hozzátette: a biztoshoz nyílt levelet is intéznek majd, és vizsgálóbizottságot is felállíthatnak az ügyben.

Schmitt Pál szerint a legjobban a magyar és a kormányfő külügyminiszter tudná leghatékonyabban kezelni a kérdést, de azt ígérte, Brüsszelben megteszik, ami tőlük telik, és bízik abban, hogy ennek lesz is foganatja.

A szlovák nyelvtörvény egy belpolitikai ügy, egy-két őrült ember sugallata, hogy minden rosszért a magyarok felelnek - emelte ki a fideszes politikus. Hozzátette: nem fognak belenyugodni ebbe, mert ez ellentétes az európai normákkal.

Schmitt Pál szólt arról is, nem vetődött fel konkrétan, hogy a Fidesz kormányra kerülése esetén házelnök lenne, ilyen megkeresést nem kapott. Hozzátette: ha olyan feladatot kap, ami testhez álló, akkor szívesen hazajön Brüsszelből. A politikus azt mondta: nem tud arról, hogy egy leendő Fidesz vezette kormányciklus egy úgynevezett romeltakarító és egy építkező korszakra különülne el.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×