eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Bankszövetség: A politika a tűzzel játszik

A bankok egyoldalú szerződésmódosításáról szóló jogszabályt egy értelmezési kódexszel kell kiegészíteni, ebben a munkában a jövőben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete mellett a pénzintézetek egyaránt részt vesznek - mondta az InfoRádióban a Magyar Bankszövetség elnöke, aki arra is rámutatott: a bankok nem módosítottak egyoldalúan szerződést az elmúlt két hónapban, csupán kidolgozták annak szabályszerűségét - törvényi kötelezettség alapján -, hogy milyen feltételek mellett tartják fenn magunka a jogot erre.

Egy igen alulinformált vitának tartja a bankok egyoldalú szerződésmódosításáról szóló vitát a Magyar Bankszövetség elnöke, rámutatva: a pénzintézetek a vonatkozó jogszabályok alapján csupán ennek szabályszerűségét dolgozták ki az elmúlt időszakban, szerződést azonban nem módosítottak.

Felcsuti Péter hozzátette: a munkába továbbra sem kívánják bevonni a fogyasztóvédelmi civil szervezeteket, mert mint mondta, ezek "szakmai felkészültsége nem meggyőző". Hozzátette: a szervezeteket nem ok nélkül hagyták ki a munkából, hiszen vannak olyan állami szervek, amelyek ezzel hivatásszerűen foglalkoznak, a Gazdasági Versenyhivatal vagy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.

Annak kapcsán, hogy politikusok szólították fel a kereskedelmi bankokat, hozzák nyilvánosságra vezetőik fizetését és prémiumát, azt mondta: a politika a tűzzel játszik és felelőtlen, amikor saját céljából egzecíroztatja a bankszektort.

Hangsúlyozta: nem világos számára az az erkölcsi alap, amelyre hivatkozva bármelyik képviselő azt követelhetné, hogy ilyen adatokat tegyenek közzé a pénzintézetek, mivel a magyar bankszektor nem kapott állami támogatást, ellentétben az Egyesült Államok pénzintézeteivel.

A devizahitelek kapcsán a bankszövetség elnöke azt mondta: bár az elmúlt egy évben jelentősen ingadozott az egyes devizák árfolyama, és ez többletköltséget jelentett a hiteleseknek, egy hitelt azonban 20-30 évre vesz fel az ügyfél, több éves távlatban tekintve pedig jobban jártak az ügyfelek, mint ha forintalapú hitelt vettek volna fel.

Hozzátette: a nem teljesítő hitelek aránya az összes szegmenst nézve 10 százalék alatt van - 700 ezer hiteles közül mintegy 70 ezret érint - bizonyos szegmensekben azonban - például a személyi hitelek esetében - ennél magasabb.

A 10 százaléknyi rossz hiteles 60-70 százalékának 180 napon belüli tartozása van, a bankok pedig az ezen túl nem fizetőkről "mond le", azaz a teljes hitelállomány nagyjából 2-3 százalékával szemben kell például kilakoltatást vagy más végrehajtást alkalmazni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×