eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Aláírták a Nabucco-megállapodást - a nap legfontosabb hírei

Ankarában aláírták a Nabucco földgázvezetékről szóló kormányközi megállapodást a projektben részt vevő államok, Magyarország, Ausztria, Románia, Bulgária és Törökország vezetői.

Bajnai Gordon miniszterelnök a ceremónia előtt bejelentette: Magyarország még ebben a hónapban megkezdi a tárgyalásokat a Nabbuco-konzorciummal a gázvezeték megépítésének megvalósításáról. Hozzátette: kezdeményezte, hogy a konzorciumnak legyen egy magas szintű politikai testülete is. A Nabucco magántőkéből, állami hozzájárulás nélkül valósul meg. A projekt költsége tavalyi áron számolva 7,9 milliárd euró. Irak közölte, hogy egyelőre nem tud gázt biztosítani, de Türkmenisztán már jelezte, hogy szállítóként részt venne a projektben.

Fidesz: Függesszék fel a Déli Áramlat előkészítését!

A Fidesz felszólította a kormányt, hogy a választásokig függessze fel a Déli Áramlat gázvezeték munkálatainak előkészítését. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke az InfoRádióban azt mondta: a Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy a szocialista kormány az elmúlt években minden eszközzel az orosz Déli Áramlat projekt megvalósulását támogatta, a Nabucco vezetékkel szemben. Szollár Domokos kormányszóvivő az InfoRádióban úgy reagált: Magyarország energiaellátásának több lábon kell állnia, ezért tárgyaltak a múlt héten egy horvát-magyar vezeték megépítéséről is.

Jóváhagyta az EB a lakáshitel-támogatási programot

Jóváhagyta az Európai Bizottság a magyar lakáshitel-támogatási programot, amelynek célja a jelenlegi gazdasági visszaesés által sújtott lakástulajdonosok segítése. A program értelmében a magyar állam úgynevezett áthidaló kölcsönökre vállal kezességet, amelyekből a tulajdonosok - legfeljebb két éven keresztül - az eredeti lakáscélú kölcsön havi részleteinek egy hányadát törleszthetik. A magyar állam az áthidaló kölcsönök legfeljebb 80 százalékának visszafizetéséért vállal kezességet.

Tucatnyi alapító lépett ki az SZDSZ-ből

Közös közleményben jelezte kilépési szándékát az SZDSZ-ből a liberális párt tucatnyi tagja, köztük több alapítója. A dokumentumot egyebek mellett Fodor Tamás, Iványi Gábor, Konrád György, Rajk László és Lakner Judit írta alá. Konrád György korábban azt mondta: nem ért egyet a vasárnap elnökké választott Retkes Attila által képviselt irányvonallal. A liberális párt vasárnapi tisztújító küldöttgyűlése után az elnöki posztért induló Weinek Leonárd, Zugló polgármestere jelentette be, hogy kilép az SZDSZ-ből. Közben Pető Iván, szintén alapító tag az InfoRádióban azt mondta: nem adja vissza mandátumát, de jövőre már nem akar indulni a parlamenti választásokon. Hangsúlyozta: a mostani SZDSZ már nem az a párt, amelynek alapításában ő is részt vett.

Államháztartás: 245,9 milliárdos hiány

Júniusban - önkormányzatok nélkül - az államháztartás 245,9 milliárd forint hiánnyal zárt. Ez megfelel az előzetes adatoknak, és kedvezőbb a Pénzügyminisztérium előrejelzésénél. Katona Tamás, a tárca államtitkára elmondta: szeptember végére 1.067,7 milliárd forint deficitet várnak; ez a GDP 4,1 százaléka.

Megbírságolta az Athlont a PSZÁF

Napi adatszolgáltatásra, valamint a hiteldíj-számítással kapcsolatos jogszabályi előírások betartására kötelezte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a múlt héten csődöt jelentő Athlon Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-t. A PSZÁF szóvivője az InfoRádióban elmondta: a gyorskölcsönökkel foglalkozó céget másfél millió forint összegű bírság megfizetésére kötelezték, valamint felszólították arra, hogy 45 napon belül maradéktalanul feleljen meg a saját tőke minimális mértékére vonatkozó jogszabályoknak. A felügyelet több ismert gyorskölcsönnel foglalkozó céget is vizsgál.

Extrém magas az UV-B sugárzás


Extrém magas, akár a 8,3-es értéket is meghaladó UV-B sugárzásra kell számítani a héten az ország egész területén, ezért riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Közben szerdától második fokozatú hőségriasztást rendel el az országos tiszti főorvos, mert a hét közepén a napi középhőmérséklet várhatóan meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×