INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

A középkorú egyedülállók esetében nagyobb az időskori szellemi hanyatlás kockázata

InfoRádió / MTI
Közel kétszer nagyobb az időskorban bekövetkező szellemi hanyatlás kockázata azoknál, akik középkorúként egyedül élnek, mint azoknál, akiknek van társuk - állapította meg a svéd Karolinska Intézet szakembereinek vezetésével végzett tanulmány.

A kutatók kétezer véletlenszerűen kiválasztott középkorú embert kérdeztek ki a 70-es és a 80-as években a kelet-finnországi Kuopio és Joensuu régiókban. A tanulmány résztvevőinek átlagéletkora 50,4 év volt. Közülük 1409-et újravizsgáltak 1998-ban, amikor már 65-79 évesek voltak.

Az 1409 vizsgált egyén közül 57-nél fejlődött ki Alzheimer-kor vagy a szellemi hanyatlás más formája, 82-nél a kognitív funkciók enyhe romlását figyelték meg, 1270-en viszont egészségesek voltak. Az időskori szellemi hanyatlás kockázata közel kétszerese volt azoknál, akik középkorúként elváltak, vagy megözvegyültek, és hátralévő életükben egyedül éltek - állapították meg a szakemberek.

A kutatók nagy különbséget találtak a nemek között: az egyedül élő nők körében kisebb volt a szellemi hanyatlás kockázata; a férfiaknál két és félszeres, a nőknél 1,87-szoros.

A társas élet kognitív és szociális kihívást jelent, ami bizonyos védelmet nyújt a szellemi hanyatlástól, de hogy vajon miért lehet ez így, az még magyarázatra szorul - mondták a British Medical Journalban megjelent tanulmány szerzői.

2005-ben 25 millióra becsülték a szellemi hanyatlással élők számát a világon, 2040-re ez a szám elérheti a 81,1 milliót.

A címlapról ajánljuk