eur:
400.81
usd:
367.92
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Beismerte a kiskunlacházi gyermekgyilkosságot a gyanúsított - a nap legfontosabb hírei

Beismerte tettét a kiskunlacházi gyermekgyilkossággal gyanúsított P. József - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitány. Ármós Sándor közölte: a 25 éves kiskunlacházi férfit, akit már előzetes letartóztatásba is helyezett a bíróság, lakásán fogták el pénteken hajnalban.

A tettes - vallomása szerint - egy diszkóból tartott hazafelé, amikor megtámadta és megerőszakolta a lányt. Hozzátette: a férfi azért ölte meg áldozatát, mert megijedt, hogy meghallják a lány kiabálását. A 14 éves Horák Nóra holttestét tavaly november 23-án találták meg a Pest megyei kisváros művelődési háza közelében lévő ligetben.

Oszkó: a vagyonadó a válságkezelés feltétele

Magyarország akkor szerezheti vissza korábbi versenyképességi pozícióját, ha a jelenlegi 40 százalékos adócentralizációs szint 33-35 százalékra csökken, ami 2012-ben érhető el - mondta a pénzügyminiszter. Oszkó Péter a vagyonadó parlamenti elfogadását a sikeres válságkezelés feltételének nevezte. A pénzügyi tárca vezetője úgy vélte: az adótörvényekhez beadott, a hét elején megszavazott módosító indítványok nem puhították fel a 2010-es költségvetést. Oszkó Péter ugyanakkor megjegyezte, hogy a társasági nyereségadónál átvezetett változtatások fedezik majd a más intézkedések miatti bevételkiesést.

Egyelőre nem döntenek Dávid és Herényi mentelmi jogának felfüggesztéséről


Nem hívja össze hétfőre az Országgyűlés mentelmi bizottságát a testület szocialista elnöke. Géczi József Alajos döntése azt jelenti, hogy a Fidesz kezdeményezése ellenére várhatóan már csak ősszel határoz a parlament Dávid Ibolya MDF-elnök és Herényi Károly, a párt képviselője mentelmi jogának felfüggesztése ügyében. A mentelmi bizottság szocialista elnöke indoklásában úgy fogalmazott: bonyolult ügyről van szó, ezért a testület tagjainak is alaposan meg kell ismerniük a részleteket. Balsai István, a bizottság fideszes alelnöke úgy vélte: jelentősen rombolja a parlament tekintélyét az ügy szeptemberre halasztása. Dávid Ibolya és Herényi Károly képviselői mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész kérte az Országgyűléstől. A két politikusnak az UD. Zrt-vel összefüggő megfigyelési botrányban játszott szerepéről kell számot adnia. Az MDF elnöke és képviselőtársa jelezte: kész az ügyészség elé állni, de követelik, hogy mindkettőjük kihallgatása legyen nyilvános, és azon részt vehessenek a média képviselői.

Otthon, orvos nélkül született gyereket nem lehet anyakönyvezni

Jogszabály-módosítást sürget az otthon, orvos nélkül született gyermekek anyakönyvezésének megkönnyítése érdekében az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté állásfoglalása szerint jelenleg nem egyértelmű, hogy a kórházon kívül világra jött újszülött esetében a szülőknek milyen dokumentumokat kell bemutatniuk. Az ombudsman emlékeztet: Magyarországon évente több mint 500 gyermek születik kórházon kívül; az esetek többségében orvos sincs jelen, pedig a születés tényét az általa kiállított bizonyítvány igazolja. Szabó Máté állampolgári bejelentésre indított vizsgálatot; a panaszos azt kifogásolta, hogy otthon született gyermekét a kerületi anyakönyvi hivatal az orvosi pecsét hiányára hivatkozva kilenc héten át nem anyakönyvezte.

Új MÁV-menetrendet javasol a VEKE

Járatritkítás helyett új, ütemes menetrendet javasol a MÁV költségeinek csökkentése érdekében a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület. A szervezet szóvivője elmondta: a kormányfőnek és az illetékes minisztereknek elküldött javaslatuk alapján - a szolgáltatás színvonalának javulása mellett - a vasúttársaság jelenlegi járműparkja 14 százalékkal csökkenne, emellett 3 év alatt négy milliárd forintos megtakarítást lehetne elérni. Vitézy Dávid emlékeztetett arra, hogy Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint a válságkezelés miatt 40 milliárd forint elvonásra van szükség a MÁV-nál, ami a vasúti közlekedést, a szolgáltatási szintet és a vonatok számát is érintheti.

Segítség a spanyol bankoknak

Spanyolországban 90 milliárd eurós programot indít a válság miatt bajba került bankok megsegítésére a kormány. Elena Salgado pénzügyminiszter elmondta: az állami támogatást tőkepótlásra, átszervezési tervek végrehajtására és bankok összeolvadásának elősegítésére lehet felhasználni. A bankmentő csomag tovább növelheti a spanyol államháztartás hiányát, amely az Európai Bizottság szerint az idén GDP arányosan 8,6 százalék, jövőre pedig 9,8 százalék lehet.

Írországban legalizálták az azonos neműek élettársi viszonyát

Írországban elfogadta az azonos nemű párok élettársi viszonyát elismerő törvényt a parlament. A hagyományosan katolikus országban házasságot továbbra sem köthetnek a homoszexuális párok, de a törvény olyan, korábban megtagadott jogokat biztosít a melegeknek, mint az öröklés joga, a tartási kötelezettség vagy a közös otthon védelme.

Elhunyt Michael Jackson

Világszerte rajongók milliói gyászolják Michael Jacksont. Az 50 éves énekesnek az eddigi hírek szerint megállt a szíve, kómába esett, és már nem tudták újraéleszteni a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kórházában. A 13-szoros Grammy-díjas világsztár minden idők egyik legsikeresebb előadóművésze volt; lemezeiből több mint 750 millió példányt adtak el világszerte. A pop királya egy 50 fellépésből álló londoni koncertsorozatra készült, amely júliustól 2010 márciusáig tartott volna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×