eur:
386.9
usd:
356
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Soha nem látott mértékben emelkedik az üzemanyag ára!

Brutális mértékben emelkednek az üzemanyagárak július 1-jétől a jövedéki adó emelése, illetve az áfakulcs 20-ról 25 százalékra való emelése miatt - írja a portfolio.hu.

Július 1-jétől a válságra való tekintettel a kormány megemeli a jövedéki adót és az áfakulcsot is. A gázolaj esetében az előbbi 5,5 forinttal 109, utóbbinál pedig 90,5 forintra emelkedik, miközben az áfa 20-ról 25 százalékra módosul.

Ennek következtében az üzemanyag kiskereskedelmi ára csaknem hét százalékkal fognak emelkedni (ez benzin esetében 19, a gázolajnál pedig 18 forintot jelent), még akkor is, ha az üzemanyagárak nem változnak az elkövetkező két hét során.

Ekkora mértékű forintban számolt áremelésre eddig még nem volt példa Magyarországon - írja a porfoliu.hu.

Az árnövekedés teljes egészében az adóváltozás eredménye, ami akár azt is okozhatja, hogy az olajtársaságok csökkentik árrésüket. Ez a hatás azonban nem lesz jelentős, és csak rövid távon fog megvalósulni - olvasható a portál cikkében.

A július 1-i változásoknak köszönhetően a benzin adótartalma 53-ról 56 százalékra, míg a gázolajé 50-ről 53 százalékra emelkedik.

Címlapról ajánljuk
Bóka János: három fő prioritásunk lesz az uniós elnökség idején

Bóka János: három fő prioritásunk lesz az uniós elnökség idején

Intézményi, biztonsági és politikai szempontból is bizonytalan helyzetben veszi át Magyarország július 1-jén az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, de jól haladnak az előkészületek, és a váratlan helyzetek kezelésére is képesek lesznek - mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter egy háttérbeszélgetésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Újabb műtéten esett át Robert Fico, továbbra is súlyos az állapota – Híreink Szlovákiából pénteken

Újabb műtéten esett át Robert Fico, továbbra is súlyos az állapota – Híreink Szlovákiából pénteken

Peter Pellegrini, Szlovákia megválasztott köztársasági elnöke elmondta, csütörtökön röviden találkozott Robert Ficóval, a szerdán meglőtt szlovák miniszterelnökkel, akivel röviden beszélni is tudott. A leendő államfő szerint Fico emlékszik a merényletre és a kórházba szállítására is. Robert Kaliňák védelmi miniszter péntek délutáni tájékoztatása szerint újabb műtéten esett át Fico pénteken, állapota továbbra is súlyos. Frissülő cikkünkben követjük a szlovákiai eseményeket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×