eur:
388.28
usd:
360.85
bux:
68954.69
2024. május 9. csütörtök Gergely

Õsszel tovább csökkenhet a távhő ára

A kormány ősszel benyújtja a parlamentnek azt a javaslatát, hogy 2010. január 1-től a legalacsonyabb áfakulccsal adózzon a távhőszolgáltatás - jelentette be a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter. Molnár Csaba azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy ez öt százalékos lesz-e, vagy ennél magasabbra kell számítani.

Első lépésben már július elsejével 18 százalékos adósávba sorolják a távhő áfáját - mondta a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter. Molnár Csaba arra a többször feltett kérdésre, hogy jövőre mennyi lesz az alsó áfakulcs, azt mondta, hogy arról az őszi költségvetési tárgyalások idején döntenek.

Lapinformációk szerint 5 százalékról 7 százalékra emelkedhet a legalacsonyabb áfakulcs.

"650 ezer lakást és így mintegy kétmillió embert érintenek a távhő díjai, ezért jelentős lépés az áfakulcs csökkentése. Ez mindenkinek egyértelmű tehercsökkenést jelent" - hangsúlyozta a miniszter.

Molnár Csaba hozzátette: az áfakulcs csökkentése miatti bevételkisesét és a költségvetés egyensúlyát az állami kiadások csökkentésével szeretnék elérni. A kancelláriaminiszter kiemelte, hogy felgyorsítják a panelprogramot, amelyre idén 15 milliárd forintot fordítanak, és több milliárd forint jut a távfűtéses lakások ökoprogramjára is.

Demszky Gábor főpolgármester is arról beszélt, hogy a programnak köszönhetően is jelentős megtakarításokat lehet elérni. "Egy átlagos panellakás éves költségei várhatóan 30 ezer forinttal lesznek alacsonyabbak Budapesten, csak az áfacsökkentés révén. A város számára hátrányos lenne a Főtávról való leválás, mert több lenne a szmog, és több energiát fogyasztanánk" - fogalmazott.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes arra kérte a lakóközösségeket és a távfűtéses lakásokban élőket, hogy számoljanak és gondolkodjanak el az adatokon. Hozzátette: reméli, hogy azok, akik jelezték, hogy leválnának a rendszerről, ezután átgondolják ezt a döntést, mert 2010-től nominálisan tovább csökkennek a távhő alapdíjai.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egyre jobb a hangulat, történelmi csúcson a német tőzsde

Egyre jobb a hangulat, történelmi csúcson a német tőzsde

A hét első felében határozott emelkedést láttunk a tőzsdéken, bár a momentum tegnapra kissé lassult az USA-ban, és ma reggel is vegyes összkép látszik az ázsiai tőzsdéken, bár a kínai piacok kaptak egy nagyobb lökést attól, hogy a vártnál erősebb külkereskedelmi adatokat közöltek ma az import tekintetében. Eközben viszont továbbra is a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek a befektetők, a holnap ilyen szempontból itthon is kiemelten fontosnak számít, hiszen a két legnagyobb blue chip, az OTP és a Mol is pénteken hajnalban teszi majd közzé a legfrissebb számait. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti, az európai tőzsdék a kezdeti iránykeresés után mérsékelt emelkedésben vannak, viszont az USA-ban csak vegyes mozgásokat látunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×