eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ismét nem választott főbírót az Országgyűlés - a nap legfontosabb hírei

Az államfő szerint meg kell gondolni, mi értelme van újra jelölni főbírót egy ilyen parlamentnek. Sólyom László, miután az Országgyűlés ismét nem választotta meg a Legfelsőbb Bíróság elnökének Baka Andrást, azt mondta: mind a két nagy párt frakciója támogatásáról biztosította a jelöltet, az eredmény alapján viszont valaki nem mondott igazat.

Baka András a történtek után úgy fogalmazott: méltatlan a jogállam egyik alapintézményével politikai játékot űzni. A voksolás előtt az MSZP azt javasolta, hogy titkos helyett nyílt szavazáson döntsenek a jelöltről, de ezt a többi három frakció elutasította. A voksoláson a strasbourgi emberi jogi bíróság egykori bíráját 184 képviselő támogatta.

A lakáshitelesek megsegítéséről döntött az Országgyűlés

Jóváhagyta az Országgyűlés a lakáshitellel rendelkezők megsegítéséről szóló törvény módosítását. Az új szabályozás szerint nemcsak az állásnélküliek, hanem a munkahellyel rendelkező, de nehéz anyagi helyzetbe került adósok is kaphatnak átmeneti könnyítést lakáshitelük törlesztésére. A kedvezményekben az részesülhet, akinek a kölcsöne - a felvételkor - nem haladta meg a 10 millió forintot, a lakás pedig - ugyanakkor - nem ért többet 20 millió forintnál.

Nyáron is összehívná a képviselőket a kormány

Benyújtatta a nyári rendkívüli ülésszak összehívására vonatkozó kezdeményezését az Országgyűlés elnökének a kormány. A javaslat alapján június 16-dika és 29-dike között két ülést tartana a törvényhozás, amely a kormány tervei szerint 13 törvényjavaslatról, köztük a 2010-es adótörvények módosításáról döntene.

Nem híve a megtorlásnak Nagy Imre unokája

Nagy Imre unokája szerint a bűnöket és a bűnösöket meg kell nevezni, de a megtorlásnak nem híve, a bosszúvágy sosem élt sem a családban, sem benne. Jánosi Katalin a mártírhalált halt miniszterelnök 1989. június 16-ai temetésének 20. évfordulója alkalmából rendezett konferencián azt mondta: a gyászszertartás egyben az elmúlt rendszer, a diktatúra temetése is volt.

Ismét emelkednek az üzemanyag-árak

Szerdán bruttó 4-4 forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol. A mostani változással a gázolaj ára literenként átlagosan 267 forintra, a benziné pedig 290-re nő. Takács Szabolcs, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban emlékeztetett arra: a kutaknál akár 25 forintos árkülönbség is lehet, így előfordulhat, hogy már a héten 300 forintnál többet kell fizetni a benzin literjéért.

Katasztrofális lehet a túljelentkezés a bölcsődékben

A Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke szerint katasztrofális mértékűre növekedhet a túljelentkezés az intézményekben, ha a kormány 2 évre csökkenti a gyes jogosultsági idejét. Acsainé Végvári Katalin az InfoRádióban hangsúlyozta: az ország 561 bölcsődéje nincs felkészülve egy nagymértékű létszámnövekedésre. A szakember becslése szerint az ősszel kezdődő új tanévben kétszeres lesz a túljelentkezés. Hozzátette: már most is 32 ezer gyermeket látnak el az összesen 25 ezer férőhellyel rendelkező bölcsődék, ami átlagosan 120-125 százalékos kihasználtságot jelent.

Nem szerveznek demonstrációt a fuvarozók

Nem szervez figyelemfelhívó demonstrációt a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete, miután a Pénzügyminisztérium közölte, hogy a jövő évi adótervekben kész figyelembe venni az ágazat javaslatait. Karmos Gábor, a szervezet főtitkár-helyettese az InfoRádióban elmondta: a kormány eredeti elképzeléseinek módosítására a magyar közúti fuvarozás versenyképességének megőrzése érdekében van szükség.

Befejeződött a kárfelmérés

A végleges adatok szerint több mint 85 millió forintos veszteség érte a Nyírerdő Zrt.-t a június 7-ei vihar miatt. A cég vezérigazgatója - miután befejeződött a kárfelmérés - elmondta: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 65, míg Hajdú-Biharban 20 millió forint kárt okozott az ítéletidő, a veszteségek kétharmada a faállományban keletkezett. Kaknics Lajos hozzátette: a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól kérnek anyagi segítséget.

Az önrész átmeneti csökkentését javasolja a külügyminiszter

Az unió strukturális és kohéziós alapjainak felhasználásához szükséges önrész átmeneti, idei és jövő évi csökkentését javasolja a magyar külügyminiszter. Balázs Péter a tagállamok külügyi vezetőinek luxembourgi tanácskozásán azt mondta: az intézkedésre azért lenne szükség, mert az alapokból finanszírozott projektek hozzájárulhatnak a válságból való kilábalás gyorsításához. A strukturális és kohéziós alapokból elnyert források esetén jelenleg 15 százalék a kötelező tagállami finanszírozás aránya.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×