eur:
387.01
usd:
356.43
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Orbán Viktor: Az emberek megvonták a bizalmat a szocialistáktól

A Fidesz elnöksége levelet küld az MSZP elnökségének, amelyben világossá teszi, hogy ezt a választást nem lehet másképp értelmezni, csak úgy, hogy az emberek megvonták a bizalmat a szocialistáktól, ezért ki kell írni a mielőbbi új választást - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a képviselői irodaházban tartott sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: a szocialisták majd eldöntik, hogy mit gondolnak az új választásról, de a Fidesznek követelései is vannak: a privatizációs eljárások felfüggesztése, a vagyonadóról szóló törvényjavaslat visszavonása, és az is hogy a külföldről felvett hitelekből ne támogasson bankokat az állam.

Orbán Viktor sürgős vizsgálatot lát szükségesnek, annak kiderítésére, hogyan kerülhetett az IMF-szerződés májusi módosításakor a szerződésbe a vagyonadó bevezetése.

A Fidesz elnöke azt is követeli a kormánytól, hogy vonja vissza az új polgári törvénykönyvről szóló javaslatát, valamint a közigazgatás átszervezéséről szóló javaslatokat. A kormány állítsa le az oktatás átszervezését is, mivel ez Orbán Viktor szerint a választások utáni új kormány dolga lesz.

Emellett az ellenzéki párt elnöke szerint véget kell vetni annak is, hogy a kormány bukott politikusait állami intézményekben "ejtőernyőzteti", és le kell állítani a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi cégének alapítását.

Orbán Viktor azt javasolta, hogy a magyar jobboldal - saját erejének higgadt tudomásulvételével - tekintsen nyugodtan az elkövetkező hónapokra, ugyanis karnyújtásnyi közelségbe került, hogy egy párt koalíciós partner nélkül alkothasson kormányt.

Az egykori miniszterelnök kitért arra is, hogy ha a szocialisták nem hajlandók teljesíteni a követeléseket, a Fidesz hatalomra kerülése esetén a mégis megkötött privatizációs szerződéseket felmondja a választások után - a pártelnök ide sorolta a földárverési szerződéseket is - a vagyonadóról szóló törvényt hatályon kívül helyezi, ha pedig a kormány mégis támogatja a bankokat, akkor a pénzintézetek később nehéz tárgyalásokra számíthatnak.

A Fidesz - parlamenti többsége esetén - szintén visszavonja az új Ptk.-t, az oktatási rendszert új alapokra helyezi, a Déli Áramlat kapcsán pedig szerződést fog módosítani.

Orbán Viktor meggyőződése, hogy a válságkezelés azon módja, amely Magyarországon történik, a helyzet félreértéséből fakad és szakmai hibáktól terhes. Ugyanis csak Magyarország helyezi a pénzügyi egyensúlyt a gazdasági visszaesés megállítása elé.

A szocialisták meglepődtek

Az MSZP-frakció meglepődött Orbán Viktor Fidesz-elnök nyolcpontos javaslatán - közölte Kovács Tibor. A frakcióvezető-helyettes szerdai sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: egy kormányzásra készülő pártnak komolyabb, a gazdasági válság kezelésére szóló, nem pedig "furcsa" javaslatokat kellett volna megfogalmaznia.

A Fidesz javaslatairól tételesen szólva a frakcióvezető-helyettes azt mondta: a parlament hétfőn fogadott el egy olyan törvényjavaslatot, amely kiveszi a vagyontörvényből azt a kötelezettséget, hogy kisebbségi állami tulajdonrészt értékesíteni kell. Hozzátette: a kormánynak nincs privatizációs szándéka. Mint mondta, a vagyonadó a Fidesz programjában is szerepel, ezt a javaslatot nem vonja vissza a kabinet.

A szocialista frakcióvezető-helyettes hangsúlyozta: a kormány nem támogat külföldi hitelből bankokat, a pénzintézeteknek kamatos hitelt nyújtott.

Mint mondta, a polgári törvénykönyvről hónapok óta folyik ötpárti egyeztetés és érthetetlennek nevezte, hogy miért az önkormányzatok munkáját egyszerűsítő javaslat a Fidesz elnökének a legfontosabb. Kovács Tibor szerint az oktatást a kormány nem akarja átszervezni, és - mint mondta - nem tudni, hogy a Fidesz kire gondol, amikor bukott pártpolitikusokról beszél.

A képviselő kiemelte: a Fidesz eddig a gázellátás biztonságának fontosságát hangsúlyozta, ezért nem érthető, hogy miért fogalmazta meg 8. pontját, a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi cége alapításának leállítását.

Szerző: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×