eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Előkerült az Air France-gép két utasának holtteste - a nap hírei

Reggel 6 és este 7 óra között adhatják le voksukat a szavazásra jogosultak az Európai Parlamenti választáson; a voksoláson 22 magyar képviselői hely sorsa dől el. Eltűnése előtt összesen 24 hibaüzenetet küldött az Air France légitársaság hétfőn lezuhant repülőgépe - ez derült ki az eddigi vizsgálatokból. A normandiai partraszállás 65. évfordulójára emlékeztek Franciaországban.

Reggel 6 és este 7 óra között adhatják le voksukat a szavazásra jogosultak az Európai Parlamenti választáson. A voksoláson 22 magyar képviselői hely sorsáról dönt a csaknem 8 millió 80 ezer választópolgár. A külképviseleteken több mint 3800-an szavaznak, a legtöbben Brüsszelben. Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője az INFORádió ARÉNA című műsorában emlékeztetett: a választáson csak pártlistákra lehet voksolni; előzetes eredményt csak vasárnap este 10 óra után közöl az Országos Választási Iroda. Az európai parlamenti választással egy időben egy időközi országgyűlési képviselő-választást, hét időközi önkormányzati választást, valamint nyolc helyi népszavazást is tartanak Magyarországon.

Európa voksol

Csehországban, Szlovákiában, Cipruson, Lettországban, Franciaország tengerentúli területein, valamint az amerikai kontinensen lévő magyar külképviseleteken is lezajlottak szombaton az európai parlamenti választások. Olaszországban kétnapos a voksolás; ott a mintegy 50 millió választásra jogosult még vasárnap estig leadhatja szavazatát. Az európai parlamenti választások csütörtökön kezdődtek Nagy-Britanniában és Hollandiában, Írországban pénteken szavaztak. A tagállamokban összesen mintegy 375 millióan voksolhatnak, de a felmérések szerint a részvételi arány 50 százalék alatt marad.

Két tucat hibaüzenet

Öt perc alatt összesen 24 hibaüzenetet küldött az Air France légitársaság hétfőn lezuhant repülőgépe, mielőtt eltűnt a radarok képernyőiről. A vizsgálatokat végző francia csoport vezetője elmondta: a robotpilóta nem működött, de azt egyelőre nem tudni, hogy a pilóták kapcsolták-e ki, vagy a műszer meghibásodott a gép sebességét jelző, ellentmondó adatok miatt. Közben brazíliai kutatóegységek közölték, hogy az Air France légitársaság hétfőn lezuhant repülőgépének roncsaira és holttestekre bukkantak az Atlanti-óceánban. Az Air France Rio de Janeiróból Párizsba tartó járata, fedélzetén 228 emberrel, hétfőre virradó éjjel zuhant az Atlanti-óceánba. Az utasok között 4 magyar állampolgár és egy szlovákiai magyar is volt. A gép feketedobozait még keresik.

65 éve történt: D-Day

A normandiai partraszállás 65. évfordulójára emlékeztek a franciaországi Colleville-sur-Mer amerikai katonai temetőjében. Az esemény házigazdája az amerikai elnök és felesége volt; a megemlékezésen részt vett Stephen Harper kanadai, Gordon Brown brit és Francois Fillon francia miniszterelnök, valamint Károly trónörökös, II. Erzsébet angol királynő képviseletében. Barack Obama beszédében hangsúlyozta: 1944. június 6-án még nem lehetett tudni, hogy a szövetséges erők katonáinak bátorsága megváltoztatja majd az egész 20. századot. Nicolas Sarkozy francia elnök azt hangsúlyozta: az Egyesült Államok elnöke egyben egy olyan ország jelképe, amely a szabadságért, a demokráciáért és az emberi jogokért küzd.

1944. június 6-án hajnali 2 órakor kezdődött az amerikai és brit erők normandiai partraszállása, amely a világtörténelem legnagyobb ilyen hadművelete. Az Overlord fedőnevű akció, vagyis a nyugati front megnyitása a náci Németország felszámolásának kezdete volt.

Közös hit és imanap

Szlovák-magyar imanapot tartottak a Nógrád megyei Mátraverebélyen lévő Nemzeti Kegyhelyen. A magyar és szlovák nyelven celebrált szentmisén a szlovákiai Zsolna megyéspüspöke arról beszélt, hogy a két nemzetnek közösek a keresztény gyökerei. Tomás Galis és Seregély István nyugalmazott egri érsek az istentiszteleten együtt imádkozott. Juliusz Janus apostoli nuncius, a Vatikán magyarországi képviselője az eseményen hangsúlyozta: két olyan nemzet hívei találkoztak, akiket a hosszú történelem és a közös hit is egyesít.

Európa Nostra-díj

A gyöngyösi Mátra Múzeum is bekerült az Európai Unió Kulturális Öröksége/Europa Nostra-nagydíj idei hét nyertese közé. Az indoklás szerint az intézmény a kulturális örökség helyreállítása elnevezésű kategóriában; a múzeumnak helyet adó Orczy-kastély három lépcsőben végrehajtott, összesen mintegy 2 milliárd forintba kerülő felújításáért vehette át a 10 ezer eurós jutalmat. Az épületegyüttes rekonstrukciója, amelynek során kialakítottak egy új természettudományos pavilont és rehabilitálták a kastélykertet is, áprilisban fejeződött be.

Megint változott a paraméterkönyv

Több vonalon is megváltozott a BKV menetrendje. A közlekedési társaság tájékoztatása szerint a paraméterkönyv módosításával az utasok igényeihez alkalmazkodnak. A BKV felhívta a figyelmet arra, hogy augusztus 22-én további jelentős menetrendváltozás lesz.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×