eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Gyurcsányt és Navracsicsot nem érinti a vagyonadó, Kóka milliókat fizethet

A politikusok publikált vagyonnyilatkozataiban található információk és a vagyonadó tervezett rendelkezéseit alapulvételével végzett számítások alapján Gyurcsány Ferencet személy szerint nem érinti a vagyonadó bevezetése, Bajnai Gordont azonban annál inkább. A jelenlegi kormánytagok közül minden bizonnyal lesz olyan, aki hajó, vagy nagy teljesítményű jármű után is fizet majd vagyonadót, míg az ellenzék vezető politikusai közül Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető dőlhet hátra, neki ugyanis nincs a nevén olyan ingatlan vagy jármű, amit érinthet a tervezett adó. Az inforadio.hu becslése szerint politikusaink közül Kóka János veszít a legtöbbet a vagyonadón, akár évi 2,5 millió forintot is.

Ha a Pénzügyminisztérium jelenlegi tervei szerint vezetik be a vagyonadót, akkor minden, 30 millió forintnál nagyobb értékű lakóingatlanra és üdülőre meg kell azt fizetni, emellett kivetik a nagyteljesítményű járművekre, valamint a hajókra, légi járművekre is. Az adót önbevallás alapján szedi be az APEH, amely minden bizonnyal ellenőrzi majd, valós-e a bevallásban feltüntetett ingatlanérték

Az adó mértéke a 30 millió forintnál értékesebb, de 50 millió forint alatti ingatlanok esetében az ingatlan értékének 0,35 százaléka évente, míg ha értékesebb a ház, akkor az 50 millió forint feletti összegre már 0,5 százalékos adót kell befizetni.

Az inforadio.hu a publikált vagyonnyilatkozatok alapulvételével gyors számítást végzett arról, politikusainkat hogyan terheli majd az új adó. Első ránézésre úgy tűnik, Kóka János szabad demokrata politikus jár a legrosszabbul.

A kormány: II. kerületi házak, terepjáró, vitorlás

Bajnai Gordon miniszterelnök öt ingatlan tulajdonosa részben vagy egészen. Teljes egészében övé egy XII. kerületi, 271 négyzetméteres ház, ez a törvényjavaslat első melléklete szerint 135,5 millió forintot ér, ám ha az épület nincs még 10 éves, esetleg duplakomfortos, több, mint 3 hálószoba van benne, van hozzá egy legalább 16 négyzetméteres garázs is, vagy egy kisebb úszómedence, amely mind-mind értéknövelő tényező - a kitételeket a javaslat második melléklete tartalmazza, ám a miniszterelnök vagyonnyilatkozatából nem derül ki, milyen kritériumoknak tesz eleget az ingatlan -, akkor akár 60 millió forinttal is többet érhet. Az első esetben az ingatlan után 602 500 forintos adót kell fizetni évente, ha azonban az ingatlan ennél 60 millió forinttal többet ér, akkor 300 ezer forinttal magasabb a vagyonadó összege, kizárólag erre az egy ingatlanra, egy évre.

A kormányfőnek azonban más, minden bizonnyal a tervezett adótörvény hatálya alá tartozó vagyona is van - és olyan is, ami minden bizonnyal nem lesz adóköteles, ilyen egy nemednádudvari présház pincével, egy 1700 négyzetméteres tihanyi üdülőtelek fele, amelyen a nyilatkozat szerint épület nem áll, így az adó sem terheli, valamint egy etyeki, 1300 négyzetméteres zártkert - például egy XXII. Kerületi, 380 négyzetméteres lakóháza, felerészben, ennek értéke a kiegészítő szorzók figyelembe vétele nélkül a javaslat alapján 104,5 millió forint. A fizetendő adó összege így 447 500 forint évente, ennek fele terheli a kormányfőt.

Bajnai Gordonnak egy BMW-je van, ennek teljesítménye azonban nem ismert, így az sem, milyen adó terheli. A kormányfőnek gazdasági társaságban is van érdekeltsége, amelynek szintén kell vagyonadót fizetnie, amennyiben a majdani törvény hatálya alá tartozó ingatlan vagy ingóság van a birtokában. Ennek ismerete nélkül is kijelenthető azonban, hogy Bajnai Gordon minimum 826 250 forintot fizet be egy évben vagyonadóként.Oszkó Péter pénzügyminiszter egy 97 négyzetméteres budakeszi lakás tulajdonosa felerészben. Mivel a Pest megyei városok lakásainak négyzetméterárát a melléklet 225 ezer forintban határozza meg, az ingatlan eszerint, a szorzók nélkül 21,8 millió forintot ér, így adót nem kell fizetni utána ( a budakeszi ingatlanárakat böngészve a tervezet meglehetősen méltányos, ilyen értékben nem lehet ekkora lakást találni a János-hegy mögött fekvő településen.)

A pénzügyminiszter ugyanakkor építi új házát a főváros II. kerületében, a 418 négyzetméteres ház egy 1080 négyzetméteres telken fekszik majd, ha elkészül. Az ingatlan szorzók nélküli értéke (négyzetméterára 400 ezer forint) 167,2 millió forint lehet, ha azonban figyelembe vesszük, hogy új ház, minden bizonnyal a legnagyobb komfortfokozattal készül, több, mint 3 hálószobás, garázs is lehet hozzá, és ha még egy legalább 40 négyzetméteres medence is van hozzá, akkor az értéke ennél 83 millió forinttal is magasabb lehet. Első esetben az adó éves összege 761 ezer forint, a magasabb összeg után 415 ezer forinttal magasabb lesz az éves adó, azaz 1 176 000 forint évente.

Hónig Péter egy vitorlás után is fizethet

A közlekedési miniszter, Hónig Péter egy II. kerületi, 98 négyzetméteres lakás tulajdonosa, amelynek értéke 39,2 millió forint a szorzók nélkül, de a vagyonnyilatkozatból tudható hogy a tárcavezetőnek egy garázsa is van a II. kerületben, amely 10 százalékkal növeli értékét, így 43,12 millió forintot ér a lakás. Az adó utána így 150 920 forint évente. Balatonalmádiban is van egy 140 négyzetméteres háza egy 200 négyszögöles telken, amely viták forrása lehet. Az ingatlan ugyanis 28,7 millió forintot ér a javaslat első melléklete szerint, de mivel garázs is van hozzá, így - ha az 16 négyzetméter alatti - mintegy 130 ezer forinttal haladja meg az adófizetési kötelezettség alá vont ingatlanok értékhatárát. Pontos értékének meghatározásához tudni kellene a ház korát és azt is, hogy mikor volt felújítva, aszfaltozott vagy földút határolja, van-e rajta medence, hány szintes és a szinteknek milyen a megközelíthetősége, vagy hogy milyen a ház komfortfokozata. Ezen kitételek egy része ugyanis csökkenti a ház értékét.

A miniszternek ugyanakkor több autója is van, egy Honda Accord S típus és egy Mercedes E240-es. Van ugyanakkor egy Dragon típusú vitorlás hajója is, amely után minden bizonnyal szintén kell majd vagyonadót fizetnie.

Herczog László szociális miniszternek két lakása is van, az egyik, egy XI. kerületi 67 négyzetméteres panellakást biztosan nem terhel majd az adó, de ugyanebben a kerületben van egy haszonélvezettel terhelt lakóháza is, amelynek alapterülete nem derül ki a miniszter vagyonnyilatkozatából. Igaz, ebben az esetben az adót valószínűleg a haszonélvező fizeti majd, de ha ő nem tesz eleget befizetési kötelezettségének, az APEH Herczog Lászlón hajthatja be azt.

Balázs Péter külügyminiszter is a II. kerületben lakik, egy 240 négyzetméteres családi házban, amelynek értéke a szorzók nélkül 96 millió forint, így utána 405 ezer forintos adót kell majd fizetni évente. A miniszternek van egy Nissan X-Trail terepjárója is, amely szintén a jogszabály hatálya alá tartozhat.
Képviselők, pártelnökök. közjogi méltóságok

Lendvai Ildikó szocialista pártelnök egy 104 négyzetméteres társasházi lakás tulajdonosa Budapest V. kerületében, amely a táblázat szerint 41,6 millió forintot ér, így 145 600 forintos adó terheli majd. Vagyonnyilatkozatában járművet nem tüntetett fel.

Gyurcsány Ferencnek továbbra sincs más ingatlan a nevén, csupán egy pápai, 50 négyzetméteres lakás, amely a táblázat szerint 11 millió forintot ér, adó így nem terheli majd. A törvényjavaslat azonban nem magánszemélyeket terhelő adóról beszél, így a volt miniszterelnök lakóhelyéül szolgáló Szemlőhegy utcai, 159 négyzetméteres villa után is kell majd adót fizetni, hiába van cégtulajdonban. A házról, amely korábban a volt kormányfő feleségének, Dobrev Klárának a tulajdonában állt, tudható, hogy nemrég alapos felújításon esett át, és úszómedence is van benne. A villa a javaslat táblázata szerint - szorzók nélkül 63,6 millió forintot ér, felújítása azonban 10 éven belül történt, minden bizonnyal a legmagasabb komfortfokozatú, 3-nál több hálószoba van benne, garázsa meghaladhatja a 16 négyzetmétert és úszómedencéje is lehet, így számított értéke 34,7 millió forinttal lehet magasabb ennél. Ez utóbbi esetben, azaz 98,3 millió forint után az adó 416 500 forint az éves adó utána.

Kóka János egy több mint 4000 négyzetméteres, fővárosi, XII. kerületi telekre építtetett egy 662 négyzetméteres családi házat, amelynek értéke a szorzó nélkül is 331 millió forint a táblázat alapján. Mivel a ház új, feltehetően a lehető legkomfortosabb, garázs is lehet benne, és ha még úszómedencéje is van, akkor értéke 187,8 millióval is magasabb lehet, és elérheti a 518,8 millió forintot. Ezután az adó összege 2 519 000 forint. A verőcei 71 négyzetméteres hétvégi háza után valószínűleg nem kell majd adót fizetnie, de van szabad demokrata politikusnak van egy Audi A8-asa is.

Orbán Viktor felerészben tulajdonosa egy XII. kerületi, 82 + 101 négyzetméteres lakásnak Budapesten, amelyet 2006-ban vásárolt. Előbbi értéke 36,9 millió forint, amely után az adó 129 150 forint egy évre, míg a másik, 101 négyzetméteres lakás értéke szorzók nélkül 45,45 millió forint, amelynek adója 159 075 forint egy évben. A Fidesz elnöke a két lakást vagyonnyilatkozatában maga tünteti fel 82 + 101 négyzetméteresnek, amelyből következhet, hogy két, egybe nyitott ingatlanról van szó, amely ha egynek számít, akkor értéke már meghaladja az 50 millió forintot, így magasabb adókulcs alá tartozik.

Dávid Ibolya felerészben tulajdonosa egy II. kerületi 113 négyzetméteres és egy 150 négyzetméteres, valamint haszonélvezője egy III. kerületi 60 négyzetméteres lakásnak, illetve egy Zamárdiban lévő 90 négyzetméteres üdülő tulajdonosa kétharmad részben. Az első értéke 45,2 millió lehet, így az után fizetendő adó összesen 158 200 forint évente, míg a második értéke szorzók nélkül 67,5 millió forint, amely után az adó 262 500 forint.

Navracsics Tibor mindössze egy Renault típusú autót tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában, amelyet minden bizonnyal nem terhel majd a vagyonadó. Lakása, háza nincs.

Sólyom László köztársasági elnöknek szintén Pécsen van egy 82 négyzetméteres lakása, ennek értéke a táblázat szerint 18,45 millió forint, autó vagy más ingóság nincs a nevén.

Szili Katalin szocialista házelnöknek Pécsen van egy 84 négyzetméteres lakása, ennek értékét 18,9 millió forintra becsüli a tervezet, autója a vagyonnyilatkozata szerint nincs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×