eur:
389.1
usd:
361.99
bux:
67994.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Lendvai: Keserves tépelődés előzi meg a súlyos döntéseket

A szocialista frakció Gyurcsány Ferenc megszorító javaslatait is támogatta, és Bajnai Gordonét is támogatni fogja - mondta Lendvai Ildikó, a párt frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: Gyurcsány Ferencnek nem volt oka arra, hogy attól féljen, nem támogatja őt a szocialista frakció.

Nem volt olyan Gyurcsány-féle takarékossági javaslat, amely a szocialista frakción tört volna meg - mondta az InfoRádióban Lendvai Ildikó, a képviselőcsoport vezetője. Hozzátette: a javaslatokat nemcsak támogatták a szocialisták, de már a kidolgozásában is részt vettek.

Hogy miért csak most, a miniszterelnök távozásakor kerülhet napirendre például a 13. havi nyugdíj teljes eltörlése, Lendvai Ildikó azt felelte: Gyurcsány Ferenc nem azért nem terjesztette be ezt, mert félt a frakciótól, hanem azért mert a szocialisták mindegyikében megvolt a felelősség félelme.

Szavai szerint egy ilyen döntést keserves tépelődés előz meg, és a döntést egy olyan változásnak kell megelőznie, mint ami jelenleg zajlik a világgazdaságban. A legújabb adatok, amelyek szerint például Németországban 5 százalékos lesz az idei gazdasági visszaesés - és mivel Németország Magyarország legfőbb felvevőpiaci, a magyar GDP-csökkenés sem lehet ennél kisebb -, csak 3-4 hete láttak napvilágot - mondta a frakcióvezető.

Ezért mára már nem az a kérdés, hogy megtartható-e a 13. havi nyugdíj 80 ezer forint alatti része, hanem az, hogy a 12 havi járadék reálértéke megőrizhető-e - mondta Lendvai Ildikó.

A frakcióvezető közölte azt is: nemcsak párton kívüli szakértőkből áll majd az új kormány, hanem vezető MSZP-s politikusok is pozíciókat kapnak majd. "Ha valamit megszavazunk, az azért lesz, mert részt vettünk a kidolgozásában, ezért kell, hogy már a kormányban is legyenek a szakmából és a politikából jött emberek egyaránt" - közölte.

Hozzátette: SZDSZ-nek nem volt úgynevezett tiltó listája, azaz nem emeltek szót egyetlen politikus minisztersége ellen sem. A szabad demokraták előtt két alternatíva állt: vagy egy kormánykoalícióban támogatja a válságkezelést, ekkor joga és kötelessége is közvetlenül részt venni a kabinet munkájában, vagy külső támogatóként a program, az elfogadandó törvények kapcsán mond véleményt, de a kormány személyi felelősségében így nem osztozik.

Bár Lendvai Ildikó az előbbit szerencsésebbnek tartotta volna, az egykori kisebbik kormánypárt ez utóbbit választotta.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×