eur:
389.38
usd:
363.17
bux:
68131.85
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kezd formát ölteni a Bajnai-csomag

Az MSZP-frakció vezetősége a képviselőcsoport javaslatairól beszélt Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölttel; azokról, amelyekkel kiegészülhet a válságkezelő program - számolt be újságíróknak Lendvai Ildikó. A miniszterelnök-jelölt egyeztetett az SZDSZ vezetőivel is, ám az elhangzottakról sem Kóka János frakcióvezető, sem Horn Gábor ügyvivő nem nyilatkozott.

Kezdenek programformát ölteni a Bajnai-kabinet válságkezelő intézkedései - tudta meg az MTI pénteken több vezető szocialista politikustól, miután megismerték a Bajnai-program vázlatát az egyeztetésen.

Korábban több szocialista is úgy vélte, amit eddig Bajnai Gordon elképzeléseiről tudni lehet, az nem fedi le egy kormány programjával kapcsolatos elvárásokat. A pénteki megbeszélés után több MSZP-s azt mondta: kezdenek programformát ölteni a javaslatok.

Az MSZP képviselői az MTI értesülései szerint javaslatokat tettek arra, hogy milyen irányba bontsák ki a konkrét lépéseket a válságkezelés, a gazdaságélénkítés, a foglalkoztatás-bővítés és a hazai vállalkozások működésének területén.

A szocialisták szorgalmazták, hogy az egyenlő teherviselés hangsúlyosan jelenjen meg az intézkedésekben, mert a kiadáscsökkentő lépések leginkább a nyugdíjasokat és a közszférát sújtják.

Az MTI úgy tudja, hogy szóba került az alapvető élelmiszerek áfakulcsának csökkentése, de erről nem született döntés. Az adótörvények vitáját a parlament a tervek szerint az április 20-ai héten kezdené meg, akkortól lehetne módosító indítványokat benyújtani a Veres János vezette Pénzügyminisztérium által benyújtott csomaghoz.

Azt több résztvevő jelezte az MTI-nek, hogy mind a miniszterelnök-jelölt, mind a szocialisták nyitottak voltak a másik fél elgondolásaira. Bajnai Gordon nem utasított el egyetlen javaslatot sem, de azt jelezte, hogy bizonyos ügyeket uniós kötelezettségek miatt nem lehet kivitelezni. A politikai nyilatkozat, amely a kiadáscsökkentő tételeket tartalmazza, érdemben nem került szóba, annak tartalmát stabilnak tartják.

Kedden minden kiderül

Az MTI úgy tudja, hogy Bajnai Gordon a szocialistáknak kiosztotta a program vázáról szóló dokumentumot, ám azt az MSZP képviselői vissza is adták, mondván, ne tőlük "szivárogjon ki" annak tartalma.

Azt több résztvevő megerősítette, hogy személyi kérdésekről nem volt szó, arról majd a kedd reggeli elnökségi, majd frakcióülésen tárgyalnak. Csütörtökön az MSZP-frakció a válságkezelő programról egyeztet a várhatóan már megválasztott kormányfővel.

Az SZDSZ frakciója is kedden reggel ismeri meg a Bajnai-kormány összetételét és programját - erről állapodtak meg a párt vezetői és a miniszterelnök-jelölt. Kóka János közölte, hogy a másfél órás tanácskozáson csak a programról beszélgettek.

Az Országgyűlés kedden dönt arról a bizalmatlansági indítványról, amelyben Gyurcsány Ferenc utódjául Bajnai Gordont választják meg kormányfőnek.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×