eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

"Mindenkinek rosszabb lesz a Gyurcsány-csomag miatt"

Mindenkinek rosszabb lesz a miniszterelnök által bejelentett intézkedések miatt - mondta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján. A kormányszóvivő reagálása szerint végképp le lehet mondani arról, hogy a Fidesz reális, konkrét, felelős javaslatokkal álljon elő. A vállalkozók azonnali változásokat akarnak - mondta a csomaggal kapcsolatban az InfoRádiónak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Magyarországnak a jelenlegi helyzetben a bizalom és a hitelesség helyreállítására és reményre lett volna szüksége, Gyurcsány Ferenc azonban ehelyett a "reménytelenség csomagját" jelentette be hétfőn a parlamentben - fogalmazott Szijjártó Péter. A fideszes politikus szerint a csomag brutális megszorító intézkedéseket és adóemeléseket tartalmaz, ami miatt "Magyarországon mindenkinek, kivétel nélkül, rosszabb lesz".

Mint mondta, a csomag ugyanazokon az alapvetéseken nyugszik, mint a 2006-os megszorítások, amelyek miatt Magyarország véglegesen a kudarc útjára lépett. Szijjártó Péter szerint a"reménytelenség csomagja" emellett teljes mértékben ellentétes az európai válságkezelési módszerekkel, hiszen más uniós országok adócsökkentő, növekedést ösztönző lépéseket vezetnek be, és segítenek az embereknek átvészelni a válságot, nem pedig újabb terheket raknak rájuk.

Arra a felvetésre, hogy a miniszterelnök szerint pozitívum, hogy Magyarország nem úgy kezeli a válságot, mint az uniós országok, mert Magyarország az egyetlen, ahol reformlépéseket is tesznek, Szijjártó Péter azt mondta: a kormány újabb terheket rak az emberekre, és megfojtja a gazdaságot; ha ez Gyurcsány Ferenc szerint jó, akkor még nagyobb bajban van az ország.

A Fidesz szóvivőjének értékelése szerint a kormány és Gyurcsány Ferenc képtelen a hitelesség és a bizalom helyreállítására, a miniszterelnök hétfői beszéde óta növekedett a bizonytalanság és a hiteltelenség, hiszen szerdán a Budapesti Értéktőzsde indexe a válság kitörése óta a legalacsonyabb értéket érte el, az euró árfolyama pedig folyamatosan 310 forint közelében van. Hozzátette: a január 29-i rendkívüli parlamenti ülésen elmondott miniszterelnöki beszéd után szabadult el az euró árfolyama.

Szerinte nyomon követhető, hogy minden egyes "nagy dérrel-dúrral beharangozott" megszólalás után csak az euró árfolyama, a hiteltelenség és bizonytalanság növekedett. Úgy vélte, a kormánynak ebben a helyzetben át kellene adnia a helyét, de ha nem hajlandó távozni, akkor legalább nem kellene ennyit beszélni, és a baj nem nőne ilyen mértékben.

Arra a felvetésre, hogy a kormány szerint az értéktőzsde és az euróárfolyam alakulása a térségben zajló folyamatok eredménye, és nem specifikusan Magyarországra jellemző, Szijjártó Péter azt mondta: a legkönnyebb a térségre mutogatni, ugyanakkor Magyarországon a BUX-index és a forint-euró árfolyam számít, a magyar embereket nem boldogítja más nemzet értéktőzsdéjének indexe és más nemzeti valuták árfolyama. Hozzátette: ha 2002-ben nem indul el rossz irányba az ország, akkor már régen euróval lehetne fizetni itt is.

"A Fidesz ne akadályozza a válságkezelést"

A kormányszóvivő az MTI-hez eljuttatott reagálásában közölte: a Fidesz a reménytelenség és a lemondás pártja. "Eddig sem volt sok remény, hogy végre előállnak reális, konkrét, felelős javaslatokkal, netán programmal, de most már végképp lemondhatunk erről" - írta Budai Bernadett.

Kifejtette: a Fidesz láthatóan nem érti a válságot, nem hajlandó belátni, hogy nem saját hatalmi céljaikat, hanem az ország érdekét kell képviselniük. Budai Bernadett szerint a legnagyobb ellenzéki párt újból egyértelművé tette, hogy se nem felelős, se nem igazi parlamenti párt, mert nem vesznek részt sem a válságkezelésben, sem a parlament munkájában. Szerinte a Fidesz lemondott a felelősségről és az emberek érdekeinek képviseletéről.

Közleményében azt írta: a Fidesz két nap alatt egyetlen jelzőt tudott csak kitalálni; de üres szavakkal és sajtótájékoztatókkal nem lehet megvédeni a munkahelyeket, ahhoz konkrét, reális és felelős intézkedések kellenek.

A kormány megteszi ezeket az intézkedéseket, és ha a Fidesz nem képes vagy nem hajlandó részt venni a válságkezelésben, akkor legalább ne akadályozza azt - zárul Budai Bernadett kommünikéje.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×