eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az agrártárca nem kéri vissza a gazdáktól az uniós támogatást

Nem az agrárkormányzaton múlik a gyümölcsök beszerzési ár alatti értékesítésének visszaszorítása; a tárca lehetőségei korlátozottak, csak közvetíteni tud a piaci szereplők között - mondta az InfoRádióban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára, aki közölte azt is: nem fogják visszakérni a gazdáktól a már kiutalt uniós támogatást.

Miután a termelő megtermeli az árut, és az bekerül a rendszerbe, számos kereskedőn keresztülmegy, akiknek profitot termel. Ezt a termelő úgy éli meg, hogy csak ő nem keres rajta - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára.

Forgács Barnabás elmondta: a termelők és az értékesítők között közvetítő agrártárcának nagyon kevés a mozgástere. Közvetlen támogatásokkal nem tud beavatkozni, és a versenyszabályok miatt nincs lehetősége arra, hogy megakadályozza azon bevásárlóközpontok gyakorlatát, amelyek kijátszva a termelőket, alacsony szintre nyomják az árakat.

A szakállamtitkár hozzátette: a minisztérium annyit tud tenni, hogy vizsgálatot insít azt a bevásárlóközpont ellen, amely áron alul értékesít, és ellenőrzi a termék minőséget.

Az uniónak nem tetszik a magyar rendszer

Az Európai Unió nemrég megbírságolta Magyarországot az osztatlan tulajdoni mezőgazdasági rendszer és a tulajdonos-bérleti konstrukció miatt. Ennek kapcsán a szakállamtitkár elmondta: Magyarország kitart amellett, hogy a magyar és az uniós jogszabályoknak is megfelel a rendszer.

Ha Magyarország nem fogadja el az Európai Bizottság álláspontját, akkor lehetősége van egy független egyeztető testület elé járulni - mondta Forgács Barnabás, hozzátéve: a tárca már elküldte ennek a testületnek az ügy anyagát, most a meghallgatás időpontjának kitűzését várják.

Brüsszel a magyar parcellaazonosító rendszer részelemeit (például a referenciaparcella méretét, a támogatható területek arányát) vitatja. A szakállamtitkár hangsúlyozta: a tárca nem fogja visszakérni a már kiutalt uniós pénzeket a gazdáktól.

A minisztérium az unió által meghatározott irányt figyelembe véve határozta meg azt az előírásrendszert, amit ellenőriztek, és betartattak a termelőkkel - hangsúlyozta Forgács Barnabás.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×