eur:
385.35
usd:
354.95
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Egy egész országot sokkolt a miniszterelnök

Tavaly, két héttel az önkormányzati választások előtt került nyilvánosságra az a miniszterelnöki beszéd, amely a szocialisták májusi balatonőszödi frakcióülésén hangzott el, és amelyben Gyurcsány Ferenc leleplezte az MSZP választási politikáját. Azt mondta: "másfél évig hazudtunk". A beszéd - a rendszerváltozás óta először - spontán tüntetéseket váltott ki. A tiltakozókhoz csatlakozó radikális csoportok szeptember 18-án megtámadták a köztévé épületét. A tüntetések október 23-ig folytatódtak, amikor a rendőrség - szakmailag több ponton is hibázva - feloszlatta az összegyűlt tömeget.

Egy évvel ezelőtt, 2006. szeptember 17-én került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a balatonőszödi kormányüdülőben a szocialista frakció előtt május 26-án elmondott beszéde. A beszéd egészét elolvashatja és meghallgathatja itt!

A kabinet tevékenységéről és az MSZP választási kampánypolitikájáról kritikusan fogalmazó, helyenként trágár szavakat is tartalmazó felszólalásról a kormányfő annak nyilvánosságra kerülése napján úgy fogalmazott, hogy azzal a szocialistákat akarta kirántani a magyar politikai elitet jellemző hazugság-csapdából.

A beszédben a miniszterelnök hosszasan érvelt az elkerülhetetlennek nevezett megszorítások és a nagy reformok megindítása mellett, mert - ahogy fogalmazott - "elkúrtuk".

"Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni... Nyilvánvalóan végig hazudtuk az utolsó másfél, két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz" - jelentette ki a kormányfő az általa vezetett kormány és az MSZP politikájára utalva.

"Nem csináltunk semmit négy évig"

Gyurcsány Ferenc hozzátette: az ország annyival lépte túl lehetőségeit a szocialisták és a liberálisok kormányzása alatt, amit korábban elképzelni sem tudtak.


(fotó: InfoRádió) (képgaléria)

"És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolnunk az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?" - tette fel a kérdést a miniszterelnök.

A kormányfő még aznap egy interjúban azzal magyarázta a beszédet, hogy a politikai elit évek óta "művilágot ígér, és abba a hitbe ringatják az embereket, hogy nem kell közösen semmit tenni, (....) majd jön a jó király, aki megold mindent".

Gyurcsány Ferenc úgy vélekedett: "leszámoltak a politikai elit nagy hazugságaival", legalábbis ami a kormányoldalt illeti. A jobboldal ugyanis szerinte még mindig ebben él. A trágár szavak használatát a miniszterelnök azzal magyarázta, hogy "van, amikor az embert elkapja a hév".A koalíciós partner kiállt Gyurcsány és a koalíció mellett

Az akkori szabad demokrata pártelnök a beszéd nyilvánosságra kerülése után nem sokkal azt mondta, hogy nem ért egyet sem a szöveg tartalmával, sem stílusával, de a koalíció marad. Ezt Kuncze Gábor azzal indokolta, hogy a kormánynak végig kell vinnie a stabilizációt.

A politikus egyetértett a miniszterelnöknek azzal a véleményével, hogy a politika eddig vagy nem mert vagy nem tudott változtatni sok fontos ügyben. A lényeg, hogy a választók és a politika eljusson odáig, hogy az őszinte beszéd legyen az elfogadott - tette hozzá a liberális pártelnök.

A szocialisták nem bánták a nyilvánosságot

Gyurcsány Ferenc szembenézett a magyar politika több éves közös önáltató hazugságával, azzal, hogy meg lehet úszni gyökeres reformok és változtatások nélkül - mondta aznap a szocialista frakcióvezető a beszédről.


Egy éve történt
(fotó: InfoRádió) (képgaléria)

Lendvai Ildikó közölte: a kormányfő a politikai elit közös hazugságáról beszélt, amely alól nem kivétel senki, így az MSZP sem.

"Egyáltalán nem bánjuk, hogy ez a hangfelvétel kikerült, mert segít tisztázni, miért nem vártunk kényszerűen az önkormányzati választások végéig a szükséges intézkedésekkel" - tette hozzá a szocialista frakcióvezető.

Fidesz: "Ez az ember morálisan megsemmisült"

A Fidesz és a KDNP vasárnap azt közölte, hogy tekintettel az ügy súlyosságára, csak hétfőn foglal állást az ügyben. Másnap reggel Pokorni Zoltán alelnök a közszolgálati televízióban úgy fogalmazott: "Kiderült, hogy egy politikai kalandorral van dolgunk. Ez az ember morálisan megsemmisült".

"Nem az a botrány amit mondott, mert azt tudtuk" - fogalmazott az ellenzéki politikus, aki szerint egyrészt a kormányfő trágár stílusa, másrészt a cinizmusa jelenti a botrányt, az, hogy játékszernek, eszköznek tekintette az embereket.

MDF: Gyurcsánynak le kellene mondania

A Magyar Demokrata Fórum elnökhelyettese úgy vélte: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonőszödi beszédének nyilvánosságra kerülése után a kormányfőnek le kellene mondani.

"Az MDF szerint egy normális országban a kormányfő akkor nyilatkozik így, ha előtte már bejelentette, vagy utána közli lemondási szándékát" - tudatta Hock Zoltán.
Több ezren tüntettek

Vasárnap, szeptember 17-én délután több százan, éjszaka már több ezren tüntettek a Parlament előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását követelve. Éjjel egy óra körül már két megmozdulás is zajlott a fővárosban, több ezer tüntető követelte a miniszterelnök távozását a Kossuth téren, egy több száz fős csoport pedig a Várba vonult a köztársasági elnök rezidenciája elé.

Nem kell félni, nem fog fájni! - ezzel a kormánypártoktól kölcsönzött szlogennel szólították fel lemondásra Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a Kossuth téren tüntetők.

A túlnyomó többségében fiatalokból álló tömeg folyamatosan fütyült, sípolt és az "Elkúrtad!", "Áruló!" , "Mondjon le!", "Vesszen a kormány!", "'56,'56"szavakat skandálta.

Lezárták a Kossuth térre vezető utcákat

Az InfoRádió helyszínen tartozkodó tudósítójának beszámolója szerint nemzeti színű zászlókkal érkeztek a tiltakozók a Parlament elé, ahol a rendőrök elállták az épülethez vezető utat, s lezárták a térre vezető utcákat.

Korábban a Kossuth téren áthajtó autók dudálással, integetéssel biztatták a tüntetőket. Többen mobiltelefonon felhívták, és biztatták ismerőseiket, jöjjenek el ők is a tüntetésre.

A helyszínen volt Petrétei József akkori igazságügyi és rendészeti miniszter és Gergényi Péter akkori budapesti rendőrfőkapitány, aki az újságíróknak azt mondta, nem törvénytelen a tüntetés.

4

Török Gábor: "talán nem is olyan rossz ez a kormánynak"

Török Gábor egy nappal az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után azt mondta: "vagy hihetetlenül professzionális válságkommunikáció működik a kormányoldalon, vagy nem is lepte meg őket olyan nagyon a hanganyag nyilvánosságra kerülése".

A Vision Consulting igazgatója egy éve természetesnek nevezte, hogy az első reakciója mindenkinek az: Nyugat-Európában egy ilyen eset könnyen a kormány bukásához vezethet. Ha azonban "nem az ítélkezést tekintjük fő feladatunknak, akkor talán nem is annyira rossz ez az eset a kormánynak, mint ahogy az elsőre látszik".

Török Gábor megjegyezte: Magyarországon a kormányfő közjogilag jobban be van biztosítva, mint általában a demokratikus országokban.

Körösényi András: a beszéd egy önleleplezés


Körösényi András politológus nem sokkal a beszéd nyilvánosságra kerülése után úgy vélte, hogy a választásokon tévesztették meg az embereket, "hiszen amikor a voksolás előtt publicisták, közgazdászok, európai uniós szakemberek vagy az ellenzék tagjai számon kérték a valóságos adatokat, erre mindig nagyon arrogáns, elutasító választ kaptak. A kormány azt mondta, az adatok jók, ám utólag beigazolódott, hogy ez nem igaz. Sikerült megnyerni a választásokat ezzel a taktikával, de végül is a miniszterelnök balatonőszödi beszéde egy önleleplezés".

A politológus hangsúlyozta: kiderült, hogy a kormány vezetői készültek, tudták, hogy nem lehet továbbvinni a korábbi politikát. "A választások megnyerése érdekében el kellett titkolni a valóságos helyzetet, és ígérgetni kellett. A beszédnek a funkciója az volt, hogy a nyilvánvalóan elképedt szocialista frakciótagokat meg kell győzni ennek a szükségességéről, hiszen kiderült, hogy csak egy-két tucat ember tudta a valódi szándékokat, és feltehetően a szocialista képviselők is ugyanúgy elképedtek, mint utána bárki más"

Körösényi András politikai hibának tartotta, hogy egy napon keresztül nem tudta a Fidesz, mit mondjon: "Nincs itt a pártvezető, akkor nincs párt? Másrészt Brüsszelből is lehet nyilatkozni. S ha azt követeli egy párt, hogy az éppen regnáló miniszterelnök mondjon le, akkor az ellenzéknek azzal szemben kormányzóképességet kell felmutatnia, és itt a késés politikai gyengeséget jelent".

5

Részletek Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéből

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP képviselőcsoportjának alakuló ülésén, politikustársai felszólalása után, reagálásában úgy fogalmazott, hogy tele van kétségekkel.

"Egészen biztosan tudom, hogy mindaz, amit csinálunk, nem lesz tökéletes" - fogalmazott a kormányfő, aki utalt arra is, hogy sok ügyben nem tudja, hogy milyen tennivalók következnek az első lépések után. "Dehogy tudom kiszámolni minden lépésünknek a következményeit. Nem tudjuk, nincsen ennyi kapacitásunk" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány Ferenc kormányfő többször is megjegyezte: olyan őrült tempóban kell készíteniük a programot, hogy alig győzik. Megemlítette, hogy még meg kell állapodniuk az SZDSZ-szel és miniszteri problémáik vannak.

"A legrövidebb távon nincsen választás. Veres Janinak igaza van: lehet, még egy picikét itt tesze-toszáskodni, de nem sokat. Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége meg trükkök százai - amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni - segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább, nincsen!" - fogalmazott a kormányfő, aki rámutatott arra is, hogy nincs több idő elemezgetni a lépések hatásait.

"Fantasztikus egy országot vezetni"

"Reform vagy bukás - nincs más. (...) Amikor azt mondom, hogy bukás, beszélek Magyarországról, beszélek a baloldalról és - nagyon őszintén mondom nektek - beszélek magamról is" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki fantasztikus dolognak nevezte a politikacsinálást, az ország vezetését.

"Fantasztikus dolog politikát csinálni, fantasztikus egy országot vezetni. Az utolsó másfél évet azért tudtam (...) csinálni, mert egy dolog ambicionált, egy dolog fűtött: visszaadni a baloldal hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet, hogy nem kell lehajtania a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól, meg a jobboldaltól. És tanulja meg magát nem őhozzájuk mérni, hanem a világhoz" - mondta.

"Csinálunk-e valami nagyot? Azt mondjuk-e, hogy - a rohadt életbe - jöttek páran, akik meg merték tenni, és nem szarakodtak azon, hogy hogy a francba lesz majd az útiköltség-elszámolásuk, bassza meg. Jöttek páran, akik nem szarakodtak azon, hogy a megyei önkormányzatban lesz-e helyük vagy nem. Hanem megértették azt, hogy másról szól ez a kurva ország" - fogalmazott emelt hangon Gyurcsány Ferenc.

"Hazudtunk reggel, éjjel meg este"

"Azért érdemes politikusnak lenni itt, a 21. század elején, hogy csináljunk egy másik világot. Csak azért. Egzisztenciát lehet még találni sokat. Tudom, hogy nekem ezt könnyű mondani, tudom, ne vágjátok mindig a képembe. De csak ezért érdemes. Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel meg este. Nem akarom tovább csinálni. Vagy megcsináljuk és van hozzá egy emberetek, vagy mással kell csinálni" - mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök hangoztatta, hogy csak úgy érdemes kormányozni, ha "hozzányúlnak a nagy dolgokhoz", a szokásos, az érdekek közötti kompromisszumot kereső vitákban nem kíván részt venni.

"Nem érdemes másként. Mindenki döntse el magában, hogy 400-500 ezer forintért csinálja a dolgot (...), hogy képes-e az elmúlt 15 év összes történetén felülemelkedni, és megkötni új dealeket. Vagy azt gondolja, hogy ez is egy olyan négy év lesz, mint a többi, amit úgy is túlélnek" - mondta Gyurcsány Ferenc.

"Lehet tüntetni a Parlament előtt, előbb-utóbb megunják, hazamennek"

Hozzátette, hogy ez utóbbit választók érvelése nem bántja, azt legitimnek tartja. "Én azt mondom, vegyen mindenki nagy levegőt, igyon kurva sok bort, aludjon egy-két éjszakát, és döntse el magában", kiáll-e a reform mellett, átértékeli-e sok ponton, amit eddig tettek, vagy nem - jelentette ki a miniszterelnök.

Lesznek konfliktusok, lesznek tüntetések. "Lehet tüntetni a Parlament előtt, előbb-utóbb megunják, hazamennek. De csak akkor lehet végigcsinálni, ha a lényegben egyetértés van" - tette hozzá.

A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy az egészségügy, az oktatás igazságtalanul működik, miközben a "felső tízezer termeli magát újra közpénzen. (...) Azért nem merünk hozzányúlni egy sor nyilvánvaló társadalmi hazugsághoz, mert félünk a ránk ható politikai következményeitől" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Szerző: Csák Gyula

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×