eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Élelmiszer-botrány: egyre bővül a lista

Eddig több mint 350 cég jelezte a hatóságoknál, hogy guar-gumit használ termékei előállításához - közölte az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság helyettes vezetője.

A hétfői száz után kedd délutánra 350 fölé ugrott azoknak a cégek száma, amelyek - tájékoztatási kötelezettségüknek eleget téve - bejelentették a hatóságoknak, hogy guar-gumit tartalmazó termékeket gyártanak vagy forgalmaznak.

Az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság helyettes vezetője az InfoRádiónak elmondta: nincsenek számítások arról, hány cég forgalmazhatott guar-gumit tartalmazó terméket, hiszen amelyek elvileg forgalmaznak, azok sem biztos, hogy a kérdéses időszakban adtak el ilyen árut.

Gyetvai Béla, az InfoRádióban azt mondta: a legkorábban csütörtökön vagy pénteken várhatók az első eredmények arról, hogy a termékekben az Indiából származó, dioxinnal szennyezett adalékanyag van-e.

A hatóság az internetes honlapján elvileg négyóránként frissíti a bejelentést tett cégek listáját, a kedd délután fél 3-kor publikált dokumentumban azonban mindössze 62 cég szerepel, ezek közül pedig - a lista szerint - mindössze öt cég termékeinél indult meg a hatósági termékvizsgálat. (Később az országos főállatorvos közölte: jelenleg 26 olyan guar-gumit is tartalmazó élelmiszert vizsgálnak, amely dioxinnal szennyeződhetett.)

A dioxinnal szennyezett guar-gumival kapcsolatos tudnivalókról a www.oevi.hu internetes oldalon tájékozódhatnak. Ebben szerepel egyebek mellett, hogy a guar-gumi az emberi szervezetre önmagában teljesen ártalmatlan, dioxinnal szennyezve viszont mérgező.

A dokumentum más mellett a 2004-ben dioxinnal megmérgezett Viktor Juscsenkó jelenlegi ukrán államfő fotóival illusztrálja, hogy az anyag milyen tüneteket produkál.

Csak bizonyosság után

Korábban az országos főállatorvos azt mondta: csak akkor vonnak ki egy terméket a forgalomból, ha bebizonyosodik, hogy abban az Indiából származó, dioxinnal szennyezett guargumi van.

Süth Mikós megismételte: azt kéri a lakosságtól, hogy a vizsgálatok végéig ne fogyasszanak E-412-vel jelölt élelmiszert és gyógyszert. Úgy fogalmazott: pánikra nincs ok, de körültekintésre szükség van.

A Fidesz szerint a kormány magukra hagyta a magyar vásárlókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×