eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Megállapodott a kormány a gazdákkal

Megegyeztek a fagykár-enyhítés módjáról az agrártárca és az érintett gazdák képviselői.

A megállapodás értelmében a termelők 9 milliárd forint támogatást kapnak, emellett kedvezményes hitellehetőségről, kölcsöngaranciáról, valamint az idénymunkások közmunkás foglalkoztatásáról is egyezség született.

A tárca vezetője az egyeztetés után az InfoRádióban elmondta: az 5 milliárd forintos központi támogatás mellé a tárca saját keretéből plusz 4 milliárd forint segítséget ad.

Gráf József felhívta a figyelmet arra, hogy a megállapodás értelmében csak azok kaphatnak támogatást, akik beléptek a kárenyhítési alapba.

A miniszter úgy vélte: a leginkább károsult szabolcsi, hajdú-bihari és borsodi gazdák 75 százaléka már csatlakozott a rendszerhez.

A miniszter hozzátette: arról is megállapodtak, hogy a belterületi károsultak is kaphatnak támogatást; itt az ezer négyzetméternél nagyobb területen gazdálkodók számíthatnak segítségre.

A miniszter kérdésre válaszolva közölte: a termésbecslés alapján október 15-ig szeretnének kárenyhítési előleget fizetni az érintett gazdáknak.

Jakab Ferenc a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének alelnöke a megegyezésről úgy nyilatkozott: csak részben elégedettek a megállapodással, hiszen nem tudták elérni azt a követelésüket, hogy a térséget katasztrófa sújtotta területté nyilvánítsák.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×