eur:
388.7
usd:
361.65
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Alkotmánybíróság: kiszignált ügyek

Az Alkotmánybírósághoz tizenhét éves fennállása óta 23.374 indítvány érkezett és a testület 4.611 érdemi döntést hozott - közölte a testület sajtófőnöke.

Sereg András az érdemi döntések és a beérkezett indítványok száma közötti ötszörös különbséget azzal indokolta, hogy az ügyek nagyobbik fele főtitkári szakban befejeződik, illetve egyesítik más indítvánnyal. Az elmúlt 17 évben 13.679 ügy fejeződött be főtitkári szakban, míg 3.398-at egyesítettek más indítvánnyal.

Az eddigi "csúcsokról" szólva elmondta, hogy a legtöbb indítvány 1991-ben érkezett a testülethez, összesen 2.302, míg a legtöbb döntés 2006-ban született, összesen 412.

Az alkotmánybírósági ügymenetről szólva hangsúlyozta, hogy az érdemi alkotmánybírósági eljárást az elnök indítja el, amikor a főtitkári indítványelemzés alapján állást foglal arról, hogy az ügyet melyik alkotmánybíró kapja.

Minden alkotmánybírónak van saját szakterülete: vannak, akik a büntetőjogi ügyekre, mások a polgári jogra vagy a polgári eljárásjogra, megint mások alkotmányjogi kérdésekre, illetve a nemzetközi joggal kapcsolatos indítványokra specializálódtak.

Minden bíró mellett két tanácsadó van, a főtitkárságon további négy szakértő dolgozik.

A kiszignált ügyet az illetékes alkotmánybíró stábja dolgozza fel, ők fogalmazzák meg az első koncepciót - mondta Sereg András. Hozzátette: a szellemi műhelyt az alkotmánybíró irányítja, megjelölve azokat a legfontosabb szempontokat, amelyek alapján ki kell dolgozni a döntéstervezetet.

A legtöbbször komplett határozattervezet készül, amelyet eljuttatnak a főtitkárhoz, aki aztán az elnökkel egyeztetve összeállítja a teljes ülés napirendjét.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×