eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Elfogyott a pénz, marad a kutyakaka

Három éve indult, mára kifulladt a főváros úgynevezett kutyapotty-kampánya. Az első évben 90, a másodikban 115, a harmadikban pedig 86 millió forintot költöttek el a kulturált ebtartást népszerűsítő programra. Idénre elfogyott a pénz, a főváros egyebek mellett ezen spórolt.

Három évvel ezelőtt indult a budapesti kulturált ebtartást népszerűsítő program.

A főváros az erre a célra megszavazott éves keretből egyrészt a különböző utcai takarítógépek vásárlását és kutyapiszokgyűjtők kihelyezését támogatta, másrészt pedig a célt elősegítő reklámkampányra költötte.

Idén a költségvetés csak néhány millió forintot szán kulturált ebtartásra, az is tavalyi pénzmaradvány.

Ikvai-Szabó Imre gazdasági főpolgármester-helyettes az InfoRádiónak elmondta: 2007-re elfogyott a pénz, ezen a területen is spóroltak.

Kommunikáció és takarítás

A fővárosi közgyűlés nemrég tárgyalta az elmúlt három évről szóló összefoglalót. Eszerint 2004-ben 150 millió forintos keretet állapított meg a költségvetés erre a célra.

Az összegből 52 millió forintot egy gyors költségvetési művelettel átcsoportosítottak a Madarász utca gyermekkórház számára, 6 millió forintot pedig kifizettek egy 30 másodperces reklámklip elkészítésére.

A maradék mintegy 90 millió forintot nyolc önkormányzat osztotta el. A kerületek főleg takarítógépek, mosóautók beszerzésére, kutyaürülékgyűjtő edények kihelyezésére fordították a támogatást.

2005-ben 200 millió forintot szavaztak meg a városatyák a kutyapiszok elleni küzdelemre. A keretből 84 millió forintot kapott a McCann-Ericson Reklámügynökség és az ARC Művészeti Kft., hogy médiakampányt indítson a kulturált ebtartás népszerűsítésére.

A fennmaradó 116 millió forint ezúttal tíz kerület között oszlott meg, többségük járdatakarító-gépet, kutyapiszoktartó edényt vett rajta. A józsefvárosi önkormányzat hatmillió forintért itatókat és kutya WC-t is telepített.

Az önkormányzatok jelentése szerint a járdatakarító gépek beváltak, naponta átlagosan 8-10 ezer négyzetméter járdafelületet tisztítottak meg velük. Ugyanakkor sajtóhírek arról szóltak, hogy bizonyos halmazállapotú kutyagumikkal nem boldogultak a korszerű masinák sem.

Félbemaradt

A 2007-es szűk esztendőt előrevetítette a 2006-os keret csökkenése, ekkor 11 önkormányzat és 4 civil szervezet összesen 87 millió forintot költött el kutyapiszok-takarításra.

Abban az évben a legtöbbet - 10 millió forintot - az erzsébetvárosi önkormányzat fordította erre a célra, elindították ugyanis az úgynevezett kutyachip programot, amelynek keretében minden kerületi eb elektronikus azonosítót kapott.

Egyelőre nem tudni, folytatódik-e jövőre az idén megszakadt kutyakaka program, de az biztos, hogy a belső kerületek tisztasága még közel sem teljes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×