eur:
385.36
usd:
355.04
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Alig egy hónap a kórházi fűnyíró beindításáig

A kórházak július elseje utána kezdik meg a nagyobb arányú létszámleépítést - reagált az egészségügyi miniszter nyilatkozatára a Magyar Kórházszövetség elnöke. Varga Ferenc szerint a betegellátási problémák azzal magyarázhatók, hogy korábban fedték egymást az ellátási körzetek, most már azonban minden beteg csak egyetlen kórházhoz tartozhat. Hozzátette: a vizitdíj bevezetése nem szünteti meg a hálapénz rendszerét.

Áprilistól megkezdődtek a leépítések a kórházakban, sokan pedig még felmondási idejüket töltik, a nagyobb arányú leépítések azonban július elsejétől kezdődnek - mondta az InfoRádiónak a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Varga Ferenc hozzátette: sokan egyelőre kivárnak, és olyan kórházban fognak elhelyezkedni, ahol nem tudják majd biztosítani az új, uniós irányelveknek megfelelő munkaidejű foglalkoztatást, ezért ezekben az intézményekben akár főfoglalkozásként vállalnak ügyeletes orvosi pozíciót.

A kórházszövetség vezetője közölte: az ellátási problémák oka, hogy míg korábban az ellátási körzetek fedték egymást, addig a kötelezettség újbóli kiosztásánál minden kórház egy területet kapott.

A vizitdíj nem megoldás

A vizitdíj bevezetése nem szünteti meg a hálapénz rendszerét - mondta az InfoRádiónak a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Varga Ferenc hozzátette: tudomásul vették, hogy a két új díj bevezetésre került, és ezzel valamennyire javult a finanszírozási helyzet, ez azonban nem fogja megoldani a pénzügyi problémákat.

Az Egészségbiztosítási Felügyeletről szólva a kórházszövetség elnöke közölte: az szerették volna elérni, hogy ilyen fóruma ne csak a betegeknek, hanem az ellátóknak is legyen, és biztosítson számukra jogorvoslati lehetőséget.

Mivel a szövetség még a törvény elfogadása előtt tett javaslatát nem fogadták el, ezért a felügyelet csak a betegek szempontjából folytat vizsgálatokat, így az intézményeknek kevés lehetőségük van arra, hogy panaszaikat eljuttassák az illetékesekhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×