eur:
385.24
usd:
354.61
bux:
68088.16
2024. május 21. kedd Konstantin

"A kormány stílusa néha arrogáns és cinikus"

Tisztújító kongresszust tart a Szakszervezetek Egyeztető Fóruma. A rendezvényen a leköszönő elnök, Szabó Endre mellett felszólalt Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter is. Az érdekképviselet elnöke a kormány reformintézkedéseit bírálta, a tárcavezető pedig a társadalmi párbeszéd fejlesztését ígérte.

Határozott hangon kritizálta a kormány reformpolitikáját a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának leköszönő elnöke az érdekképviselet budapesti tisztújító kongresszusán.

Szabó Endre azt mondta: a pártok közötti háborúskodás háttérbe szorítja az igazi sorskérdésekről szóló vitát. A reformok tempóját kapkodónak, tartalmát szakmailag nem kiérleltnek, a kormány stílusát pedig esetenként arrogánsnak és cinikusnak nevezte.

Hangsúlyozta, hogy az állam nem vonulhat ki minden területről, mert alkotmányos kötelezettségei nem ruházhatók át. A társadalom egyensúlya és a benne élők tűrőképessége ugyanolyan fontos, mint a költségvetési kiigazítás - tette hozzá a Szakszervezetek Együttműködési Fórumát tizenkét éve vezető elnök, aki szerint a kormánynak jobban kellene hallgatnia a szakszervezetekre és a szakértőkre.

Az egészségbiztosítás átalakítása kapcsán a szakszervezeti szövetség egy mindenki számára korszerű ellátást nyújtó alapcsomagot követel, a magánbiztosítókat pedig csak a többlet szolgáltatások területére engednék be.

A miniszter alaposabb társadalmi párbeszédet ígért

A kongresszuson felszólalt a szociális és munkaügyi miniszter is. Kiss Péter hosszú távon alaposabb társadalmi párbeszédet ígért. A tárcavezető foglalkozott azzal a problémával, hogy miként egyeztethetők össze a verseny és a szolidaritás követelményei. A versenyhez elegendő csak liberálisnak lenni, de a kormány célja nemcsak ennyi - mondta.

A miniszter szerint a kabinet nem csupán az öngondoskodásra ösztönöz, hanem a feltételeket is biztosítani kívánja ehhez. Szolidaritással, közös finanszírozással teszi lehetővé, hogy a többség eredményes legyen a versenyben. Végső soron erről szól a szociális társadalom iránt elkötelezett Európa, ahol a verseny és a szolidaritás egyformán fontos - tette hozzá.

Gyurcsány szerint a jelenlegi kormány nem populista

Gyurcsány Ferenc a kongresszusnak írt levelében a közös felelősségre hívta fel az érdekképviselet figyelmét.

A miniszterelnök hangsúlyozta: rövid távon populista intézkedésekkel könnyű népszerűséget elérni, de a jelenlegi kormány nem ezt követi. Felelősséget visel az ország, az ország valamennyi állampolgára hosszú távú érdekeiért.

A jelenlegi intézkedések azt szolgálják, hogy 15-20 éves távlatban a gyarapodó országban mindenki dolgozhasson, aki akar és tisztességes jövedelmet érhessen el - áll a kormányfő levelében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×