eur:
395.49
usd:
357.14
bux:
72340.83
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Varrógépekkel a gyermekmunka ellen

"Varrógépes" demonstrációt tartott Budapest egyik legforgalmasabb helyén, a Vörösmarty téren a Globalance-csoport, hogy felhívja a figyelmet a világkereskedelem igazságtalan működésére.

A Globalance-csoport, amelynek tagja az Anthropolis Egyesület, az Ökotárs Alaptvány, a DemNet Alapítvány, a Védegylet, és a Zöld Fiatalok, a demonstrációval a textilipar, a sportszergyártás és a divatipar méltánytalanságait és visszáságait bemutatva kívánt tiltakozni a globális kereskedelem tisztességtelenségei ellen. "Szabadkereskedelem helyett igazságosat" - hirdették a rendezvény plakátjai.

A demonstráción nyolc asztalt állítottak fel a Vörösmarty téren, amelyek mögött a csoport egy-egy embere állt fehér maszkkal az arcán. Az asztalokon elhelyezett varrógépek az Ázsiában és Afrikában elterjedt úgynevezett "sweatshop"-okat, vagyis "izzasztóműhelyeket" jelképezték.

Frida Balázs, az Anthropolis Egyesület vezetője kiemelte, hogy a kritikus tömeg, és nem a csőcselék emeli fel hangját az igazságtalansággal szemben.

A tüntetésen elhangzott: egy ruhából, amelyet 34 dollárért értékesítenek, mindössze 50 cent jut vissza a tényleges előállítóhoz. Az extraprofit csak extradeficitet szül a harmadik világ országaiban - tette hozzá.

<

...és varrtak, varrtak (fotó: InfoRádió - Kaposi Dávid) (képgaléria)

Frida Balázs kiemelte: a fejlett országok cégei úgy jutnak óriási haszonhoz, hogy közben kizsákmányolják és megalázzák a gyapottermesztőket, valamint a varrodákban éhbérért dolgoztatott nőket. A fejlődő világ országaiban gyakran gyermekmunkát is alkalmaznak - hangsúlyozták a szervezők.

Linder Bálint, a Védegylet szóvivője az Inforadio.hu-nak elmondta: tiltakoznak az ellen is, hogy ugyan a G8-ak a két évvel ezelőtti találkozójukon megígérték, emelik az afrikai segélyeket, ezzel szemben az erre szánt összeg csökkent 2005 óta.

Csütörtökön, a G8-ak németországi csúcstalálkozója idején a világ több nagyvárosában tartanak hasonló rendezvényt a GCAP (Global Call to Action against Poverty) mozgalom akcióinak részeként.

Szerző: Kaposi Dávid

Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 12. 22:01
×
×
×
×