eur:
395.49
usd:
357.14
bux:
72340.83
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Botrányosan indult a színházi találkozó

Lokátorellenes tüntetők zavarták meg a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) megnyitóját a baranyai megyeszékhelyen.

Színházba járni kifejezetten népszerű művelődés, időtöltés Magyarországon. Ezt bizonyítja az is, hogy tavaly ötmillió jegyet adtak el a hazai teátrumok, vagyis az állampolgárok fele legalább egyszer láthatott valamilyen előadást - mondta megnyitó beszédében az Országgyűlés elnöke.

Szili Katalin szavait folyamatos füttyögések, bekiabálások kísérték.

A Pécs főterén tartott ünnepségen megjelent, mintegy 35-40 fős csoport tagjai "Lokátor stop!" feliratú lapokkal a kezükben demonstráltak, közülük többen a "Hajrá Tubes!", "Kati mondjál le!" jelszavakat skandálták.

Szili Katalin a tüntetőkhöz fordulva felvetette: "Mit gondolnak, most milyen képet mutat a város magáról, ha Pécsett ez a kultúra, hogy egymást sem vagyunk képesek meghallgatni?"

"Gondoltak-e arra, ki az, aki döntött abban, hogy egy természetvédelmi terület, vagy 160 ezer ember élete és aggodalmai a fontosabbak?" - kérdezte.

A házelnök, miután a zaj nem csillapodott, megjegyezte: mindennek megvan a maga helye, a döntéseknek is és az ünneplésnek is.

"A végső szót még senki nem mondta ki, és addig minden ügyben megvan a lehetőség, hogy arra hatással legyenek. Kívánom önöknek, hogy ne csak a kultúrában, hanem a politikai közéletben is kellő intelligenciával éljenek akkor, amikor a demokratikus jogaikat gyakorolják" - fogalmazott Szili Katalin.

Jordán Tamás fesztiváligazgató, akinek köszöntőjét szintén bekiabálások kísérték, azt mondta: "ez most a művészet és a színház országos és pécsi ünnepe egyben. Mintegy ezer művész érkezett a városba azért, hogy az érdeklődőket, köztük a pécsieket, önöket is szórakoztassák".

Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 12. 22:01
×
×
×
×