eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kormánypárti alku született

A Népszabadság információi szerint a háttérben már megkezdődtek az ötpárti egyeztetések a kampányfinanszírozás új szabályozásáról. Kizárják a vállalkozásokat a pártokat támogatók köréből - talán ez a legfontosabb pontja a koalíciós pártok tízpontos egyezségének, amelyet a kampányfinanszírozás új szabályainak megalkotásáról hoztak vasárnap Lovasberényben.

"A társadalom többségét okkal és joggal irritálják a kampány- és pártfinanszírozási szabályok" - ezzel a mondattal kezdődik az írásos megállapodás, amely szerint már a 2010-es parlamenti választásokat is az új szabályok szerint bonyolítanák le.

A koalíciós koordinációért felelős államtitkár szerint bevezetnék az elkülönített kampányszámlát; a támogatók személyi körét és a kiadási oldal költségeit nyilvánossá, az Állami Számvevőszék által ellenőrizhetővé tennék. Ezáltal gyakorlatilag minden fillérrel el kellene számolniuk a pártoknak.

A koalíciós megállapodás alapján lerövidítenék a kampányok időtartamát, egyúttal növelnék az állami támogatásuk mértékét is.

A Magyar Nemzet szerint véglegesen pert nyert a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) négy mozi-üzemeltető cég ellen. Április végén a Fővárosi Ítélőtábla után a Legfelsőbb Bíróság is jóváhagyta a döntést, amely összehangolt, egységes jegyáremelés miatt több tíz millió forintos verseny-felügyeleti bírságot szabott ki.

A 2002 óta húzódó kartellügyben az Intercom Rt., az UCICE Kft. és a Stern Century Magyarország Kft. 83 millió, míg a Budapest Film Kft. 38 millió forintos büntetést kapott. A négy mozi-üzemeltető a Star Wars egyik epizódjának 2002-es bemutatója előtt egymással "összebeszélve" drasztikus áremeléssel kínálta a jegyeket bevásárlóközpontokban.

A Világgazdaság azt írja, hogy Európa-szerte drágulhatnak a digitális fényképezőgépek, miután az EU - egyelőre ismeretlen mértékű - vámot kíván kivetni a készülékekre. A vámmentesség alapját eredetileg az adta, hogy ilyen gépekkel korábban nem lehetett mozgóképeket és hangokat rögzíteni.

A technikai fejlődés miatt azonban ez már nem állja meg a helyét, így Brüsszel a besorolás megváltoztatását tervezi. Magyarországon az árnyomás miatt értékben már tavaly is stagnált a digitális fényképezőgépek piaca, bár darabszámban jelentős volt a bővülés.

A Napi Gazdaság szerint már javában tart a klasszikus karácsonyi Diótörő történet nagyszabású, mintegy 60 millió dollár költségvetésű játékfilmes feldolgozásának magyarországi előkészítése: a forgatás július 18-án kezdődik.

A napilap úgy tudja, hogy a produkciót teljes egészében Magyarországon, a pomázi Stern Film Stúdió két műtermében, és egy, a szentendrei volt orosz laktanya területén felépített díszletben veszik fel. Az angol, kanadai és magyar részvétellel készülő filmben amerikai és angol sztárok is játszanak.

A penzcentrum.hu terjedelmes összeállítást közöl a budapesti ingatlanpiacról. A pénzügyi portál szerint a fővárosi telkek árának nagysága sokakat arra bírhat, hogy az agglomerációban próbáljanak szerencsét, ahol ugyan több utazás árán, de elérhetővé válik a saját ház megépítése.

A lap által megszólaltatott szakértők szerint a budai és a pesti oldal közötti ingatlanár-különbségek egyértelműen látszanak: a legdrágább Üröm, a legolcsóbb pedig Tárnok. A Duna közeli településeken jellemzően magasabbak az árak, illetve fontos a különböző települések elérhetősége, megközelíthetősége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×