eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Erdő Péter közeledésként éli meg akadémiai tagságát

Hosszabb kihagyás után választott egyházi személyt tagjai sorába a Magyar Tudományos Akadémia. Erdő Péter bíborost, esztergom-budapesti érseket, nemzetközi hírű kánonjogászt az idei közgyűlés választotta az MTA levelező tagjává. Erdő Péter elmondta: az Akadémia és a hittudományokat hivatásszerűen művelők közötti közeledésként éli meg újdonsült akadémiai tagságát.

Egy korábbi gyakorlathoz való visszatérésként értékeli az esztergom-budapesti érsek azt, hogy a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választották.

Erdő Péter az InfoRádiónak elmondta: az MTA-nak sosem volt hittudományi osztálya, és jól is van ez így, hiszen az alapító okmányban is leírták, hogy a Magyar Tudományos Akadémia foglalkozik minden tudományterülettel, a hittudományt kivéve.

"Tehát nem vonja kétségbe a felekezeti teológiák tudományjellegét, csak nem tartja magát köztestületként illetékesnek arra, hogy azzal is foglalkozzék, azt is minősítse" - tette hozzá a bíboros.

Világi tudományok

Erdő Péter közölte: azok az egyházi személyek, akik tagjai lettek az Akadémiának, azok valamilyen "profán" tudományban szerezték meg azokat az érdemeket, amelyekért az MTA tagjainak sorába emelte őket.

Az esztergom-budapesti érsek hozzáfűzte: ő maga is jogtörténeti munkáival pályázott, a jog- és államtudomány, valamint a történettudomány határterületeivel foglalkozott.

A bíboros úgy véli: taggá választása annak elismerése, hogy "az emberi tudomány bármely területén alkothat nemzetközileg is elismerhetőt valaki, hogyha vallásos, akár a hitétől inspirálva is".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×