eur:
385.83
usd:
354.88
bux:
68331.03
2024. május 21. kedd Konstantin

Eltitkolt diplomáciai incidens Budapesten?

Osztrák sajtóértesülés szerint Budapesten nem engedték be a Petőfi téri templomba a görög elnököt. Karolosz Papuliasz március 27-e és 29-e között háromnapos hivatalos látogatáson tartózkodott Magyarországon.

A Kathpress osztrák katolikus hírügynökség emlékeztet: az 1780-ban felszentelt Mária mennybevitele-székesegyház jelenleg a moszkvai patriarchátus fennhatósága alá tartozik.

A beszámoló szerint a templom vezetői, köztük Hilarion bécsi orosz ortodox püspök, számos feltételhez kötötték a görög elnök látogatásának engedélyezését. A budapesti görög nagykövetségnek egyebek mellett el kellett volna ismernie a székesegyház ügyében eddig született magyar bírósági ítéleteket, a görög államfő kíséretének pedig nem lehetett volna tagja a bécsi ortodox metropolita.

A Petőfi téri Mária mennybevitele-székesegyház egykor a magyarországi görögség központja volt, de a kommunista magyar állam elvette, majd az orosz ortodox egyháznak adta.

Michael Staikos érsek, bécsi ortodox metropolita azt közölte: az ügyben a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul jogorvoslatért.

Theodorisz Szkeviszt, az Országos Görög Önkormányzat volt elnöke az InfoRádióban elmondta: jelenleg vita tárgya, hogy kié a templom, a görögök szerint ugyanis 1950-51-ben jogtalanul és önkényesen, a szovjet jelenlét miatt került az orosz patriarchátushoz. Az ügy a strasbourgi bíróság előtt van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×