eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lehullhat a lepel a privatizációs titkokról

Közérdekű információk miatt indított pereket tárgyalt csütörtökön első fokon a Fővárosi Bíróság. Egy eljárást elnapolt, a másodikat elutasította, a harmadikban pedig helyt adott a felperesnek a bíróság.

Az Országos Rendőr-főkapitányság belső intézkedései és utasításai nem nyilvánosak, holott ezek a rendőrök mindennapi munkáját határozzák meg - mondta az InfoRádiónak Földes Ádám, a Társaság a Szabadságjogokért szervezet programvezetője.

"Az őszi zavargások kapcsán számos esetben hallottunk olyan nyilatkozatokat különböző rendőri vezetőktől, amelyekben ORFK intézkedésekre, illetve ORFK utasításokra hivatkoztak, hogy a rendőröknek pontosan milyen keretek között kell a munkájukat végezni, viszont ezek a szabályok a rendőrségen kívül senki számára nem voltak hozzáférhetők" - mondta el a programvezető.

Összesen 150-200 ilyen szabályt eljuttatott a rendőrség a jogvédő szervezetnek, 27-nek azonban közbiztonsági okokból megtagadta a kiadását. Emiatt indította a Társaság a Szabadságjogokért a pert, amelyet a Fővárosi Bíróság elnapolt.

A jogvédő szervezet más ügyekben indított eljárásait is tárgyalta csütörtökön a Fővárosi Bíróság. A Társaság a Szabadságjogokért arra vonatkozó kérését, hogy a Nemzeti Biztonsági Felügyelet adja ki a NATO-val kapcsolatos információk titkosításának szabályait, első fokon elutasította a Fővárosi Bíróság. Földes Ádám elmondta, fellebbeznek a döntés ellen.Helyt adott azonban a bíróság a felperesnek, a jogvédők által képviselt Manager Magazin által indított eljárásban. A lap azért fordult a bírósághoz, mert tavaly októberben hiába kérte az ÁPV Zrt-től, hogy betekinthessen két erőmű, a Mátrai Erőmű és a Dunamenti Erőmű privatizációs szerződésébe.

A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény egyébként világosan előírja, hogy állami feladatot ellátó szervezeteknek az állami vagyon kezelésével és az erre kötött szerződésekkel kapcsolatos adatokat - néhány szűk kivétellel - bárkinek a kérésére megismerhetővé kell tenniük.

A Bokros-csomag részeként rekordbevételt hozó energetikai magánosítás szerződéseihez tartozó, azóta is vitatott garanciákat, illetve kötelezettségvállalásokat tartalmazó dokumentumokkal kapcsolatban időről időre felvetődik, hogy azokat szó szerint és teljes terjedelmükben elérhetővé kellene tenni az adófizetők számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×