eur:
385.27
usd:
354.81
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

A magyarok szagolják majd az osztrák hulladékégető füstjét

Regionális hulladékégető felépítését tervezi az osztrák BEGAS vállalat közvetlenül a magyar határ mellé, Szentgotthárdtól néhány száz méterre. A város lakói tiltakoznak az elképzelés ellen.

A szemétégető az osztrák városoktól távol, Burgenland legkeletibb részére épülne, ahol az uralkodó szélirány észak-nyugati, tehát alapvetően Magyarország területét, Szentgotthárd és az Õrség területét érné a légszennyezés.

Évi 200 ezer tonna hasznosíthatatlan hulladékot kívánnak megsemmisíteni a hulladékégetőben - ennyi egy kétmilliós nagyvárosban egy év alatt keletkezik.

Az égetőbe a hulladék egyharmada közúton, kétharmada vasúton érkezne. Előreláthatóan 2010-2011-ben kezdené meg működését az égető.

A civilek tiltakoznak

Pénzesné Kiss Katalin, a PRONAS nevű Civil Összefogás tagja elmondta: már több mint 4.700 aláírást gyűjtöttek össze a hulladékégető magyar határ közelébe való felépítése ellen, a napokban pedig két demonstrációt is terveznek. Pénzesné Kiss Katalint hallják.

A civilek mellett a helyi önkormányzat is ellenzi a város közelében épülő hulladékégetőt - tudtuk meg Bugán Józseftől, Szentgotthárd város alpolgármesterétől.

Az önkormányzat is fellép

Bugán József elmondta: az országhatárokon átnyúló légszennyezéssel az espooi egyezmény foglalkozik, ami biztosítja, hogy az érintett országok hatóságai részt vehessenek a környezeti hatásvizsgálatokban.

Az alpolgármester hozzátette: a környezetvédelmi tárcával már felvették a kapcsolatot, és ha kell az Európai Parlament illetékes bizottságát is felkeresik.Figyelembe kell venniük a magyar véleményeket is

A Környezetvédelmi Minisztérium szóvivője az InfoRádiónak elmondta: nincs más jogi szabályozás az országhatárokon átnyúló szennyezésre az espooi egyezményen kívül, ez azonban nem biztosít vétójogot a magyar hatóságoknak, pusztán a hatástanulmányok elemzését teszi lehetővé.

Az espooi egyezmény azonban Ausztria és Magyarország számára is kötelező, vagyis ha a határon átnyúló szennyeződés lehetősége felmerülhet egy-egy projekt kapcsán, akkor a szomszédos ország bekapcsolódhat az engedélyezési folyamatba - tette hozzá Bakonyi Ágnes.

A kinti hatóságoknak tehát, amint hozzájuk eljut a beruházó által készített hatástanulmány, azt meg kell küldeniük a magyar szerveknek, és figyelembe kell venniük a magyar véleményeket is a tervekkel kapcsolatban.

Tavasszal érkezhet a hatástanulmány

Ebben az esetben a minisztérium a sajtóból értesült arról, hogy egy osztrák cég a határ túloldalán, Szentgotthárdtól egy kilométerre egy ipari parkban hulladékégetőt tervez.

Ekkor az egyezmény előírásai szerint levelet írtak az osztrák hatóságoknak és tájékoztatást kértek a projektről, és jelezték, hogy a magyar fél is részt akar venni az engedélyezésben.

Bakonyi Ágnes közölte: a hatóságok az előzetes terveket megküldték, a beruházó azonban hatástanulmányt még nem nyújtott be, ez valószínűleg tavasszal történik majd meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×