eur:
395.12
usd:
371.08
bux:
65239.64
2024. április 19. péntek Emma

Budapesten kialszanak a fények

A húsz évvel ezelőtti csernobili atomerőmű-szerencsétlenség áldozataira emlékeznek Budapesten. Becslések szerint a katasztrófa miatt elhunytak száma akár a 300 ezer főt is elérheti.

Több civil szervezet felhívására szerda este nyolc órakor Budapest-szerte lámpát oltanak, és gyertyát gyújtanak, hogy az áldozatok magas számára figyelmeztessenek.

Az akcióhoz Demszky Gábor főpolgármester is csatlakozott, így este öt percre kialszanak a főváros középületeinek díszkivilágításai, egyebek mellett a budai Vár, a Szent István-bazilika, a Parlament, valamint további közel 100 szobor és múzeum fényei.

Az évforduló napján a Centrális Galériában kiállítás nyílik a nukleáris energia békés és katonai alkalmazását kísérő feszültségekről.

Az ukrajnai Csernobilban 1986. április 26-án történt a világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű-szerencsétlensége. Becslések szerint a katasztrófa miatt meghaltak száma 30 és 300 ezer között lehet.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő mozgalom nemrégiben közzétett tanulmánya szerint a baleset következtében az eltelt 20 év alatt 93 ezren vesztették életüket különböző daganatos és más betegségekben, valamint mintegy másfél millió ember szenvedett tartós egészségkárosodást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×